1. Dünya Savaşı Sırasındaki Bafra Şehitlerinin Mezarları İçler Acısı Durumda

TAKİP ET

Tarihçi-Sosyolog Emin Günaydın, 1. Dünya Savaşı sırasında Rum çeteler tarafından Samsun'un Bafra ilçesinde şehit edilen Türk köylülerin mezarlarının bugünlerde içler acısı durumda olduğunu belirterek, yetkililerin konuya el atmasını istedi.

Dünya Savaşı'nın devam ettiği yıllarda, Osmanlı'nın merkezi otoritesinin zayıflamasını ve Türklerin askere alınmasını fırsat bilen Pontusçu Rumlar, uzun yıllar komşu oldukları Türk köylerini basıp yağmalamaya başladı. Emin Günaydın, o dönemde şehit edilen 67 Türk mezarının neredeyse görünmez hale geldiğini belirtti.

"ÇOCUK, YAŞLI  VE KADINLARDAN OLUŞAN EN AZ 67 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ"

Günaydın, Rumların köy baskını sırasında resmi kayıtlara göre en az 67 kişinin hayatını kaybettiğini ifade etti. "Rumlar, kalabalık çetelerle genellikle kadın, yaşlı ve çocukların bulunduğu köylere saldırarak Türk halkını katletmek, baskı ile köylerin boşaltılmasını sağlamak ve buralara yerleşmek istiyorlardı. 15 Ekim 1917'de Bafra'nın Çağşur köyünde (Esençay) Pontusçu çete grubu köye saldırmış ve köy tamamen yakılmıştır.

Saldırı esnasında tamamı çocuk, kadın ve yaşlılardan oluşan en az 67 kişi hayatını kaybetmiştir. Saldırıdan sağ kurtulanlar Bafra'ya ve çevre köylere kaçmak zorunda kalmış, Çağşur halkının köylerine dönmeleri Milli Mücadele sonrasında ancak gerçekleşmiştir. Canik bölgesinde aynı gün 67 kişinin şehit edilmesinin başka bir örneği yoktur. Şehit edilenlerin mezarları bugün içler acısı durumdadır. Bir kısmı otlar ve dikenlerin arasında kaybolmuş, bir kısmı ise tütün tarlası haline getirilmiştir" dedi.

"ŞEHİTLERİN KİMLİKLERİ ARŞİV KAYITLARINDA MEVCUT"

Günaydın, şehit olan 67 Türk'ün kimliklerinin devletin resmi kayıtlarında mevcut olduğunu belirterek, "Fener Rum Patriği Bartholomeos, Trabzon'un Maçka ilçesinde bulunan Sümela Manastırı'nı ziyaret edip Sinop'a geçerken Bafra'ya uğramış ve Çağşur köyündeki harabe kiliseyi ziyaret edip dua ederek kilisenin duvarına mum dikmiştir. Bir taraftan bunlar yaşanırken, bizim tarihimize bu kadar duyarsız kalmamız karşısında söylenecek söz bulamıyorum.

Ecdat diyoruz, işte ecdat ve yaşananlar. Bu alan bir an önce temizlenip mezarlar ortaya çıkarılmalı. Çağşur faciasında şehit olanların isimleri arşiv kayıtlarında mevcut olup, o isimler yazılıp uygun bir yere asılmalıdır" diye konuştu.