1895'te Samsun'da 'Hipodrom' Vardı
1895 yılında inşa edilen Samsun Hipodromu sayesinde 1927'li yıllarda at yarışları yapılıyordu. TJK, 2017 yılında Samsun'a yine hipodrom yapmak istedi ancak bulunan arsanın tahsisi yapılmadı!
ÖZEL HABER | Türkiye'nin 7 coğrafi bölgesinden 6'sında var olan hipodrom sadece Karadeniz Bölgesi'nde yok.
Marmara Bölgesi'nde İstanbul Veliefendi, Kocaeli Kartepe ve Bursa Osmangazi, Akdeniz Bölgesi'nde Adana Yeşiloba ve Antalya, Güney Doğu Anadolu Bölgesi'nde Diyarbakır ve Şanlıurfa, Doğu Anadolu Bölgesi'nde Elazığ, İç Anadolu Bölgesi'nde Ankara 75. Yıl ve Ege Bölgesi'nde İzmir Şirinyer'de Türkiye Jokey Kulübü'ne (TJK) ait hipodromlarda at yarışları devam ediyor.
Halbuki; 1895 yılında inşa edilen "Samsun Hipodromu" sayesinde kentte güreş ve futbol kadar at yarışı da büyük ilgi görüyordu. Hipodromda her yıl eylül ayında yapılan at yarışlarına panayırın da eklenmesiyle Anadolu'nun çeşitli yerlerinden gelenlerde oluyordu.
TJK'NIN TARİHÇESİNDE SAMSUN YER ALIYOR
Türkiye Jokey Kulübü'nün tarihçesinde Samsun'daki at yarışları ile ilgili şu bilgiler yer alıyor: "Ülkemizde bugünkü anlamıyla düzenli yarışlar ilk kez 23 Eylül 1856 tarihinde İzmir’de yapıldı. İzmir Yarış Kulübü kuruldu. Yarışlar 20. yüzyıl başında en parlak dönemini yaşamış 1. Dünya Savaşı ile birlikte sona ermiştir. Osmanlı Padişahları arasında spora düşkünlüğü ile ünlenen Abdülaziz de İstanbul Kağıthane'de, İzmir’dekine benzer biçimde at yarışları düzenlenmişti. Aynı dönemlerde Samsun, Manisa, Diyarbakır’da da at yarışları yapıldığı bilinmektedir. 1927 yılında İstanbul, Ankara ve İzmir’in yanı sıra Bursa, Adana, Samsun, Sivas ve Konya’da da yarışlar düzenlendi. Bursa, Adana ve Konya’da safkan İngiliz Atı koşuları da ilk kez bu yılda yapıldı.”
Yaşanan kentleşme nedeniyle yıkılan "Samsun Hipodromu", bugün Gülsan Sanayi Sitesi ve yıkılan ve Millet Bahçesi yapılan eski 19 Mayıs Stadyumu'nun bulunduğu alanda yer alıyordu.
20217'DE ARAZİ BULUNDU YER TEMİNİ YAPILMADI
Türkiye Jokey Kulübü, Ağustos 2017'de Samsun'a hipodrom yapılmasını planlandı. Resmi arazi temin çalışmalarına başlandı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü mülkiyetinde bulunan Samsun ili, Tekkeköy Köyü, Selyeri mevkiindeki F36C05B Pafta, 3735v Panel sayılı taşınmazın bir bölümünün tahsisi talep edildi.
Ancak AKSA Tarım'a kiralanan ve Milli Emlak'ın mülkiyetinde bulunan arazi ile ilgili hiçbir gelişme olmadı. O dönem tahsis işlemi gerçekleşmedi, Samsun böylesine önemli bir spor etkinliğinin yanı sıra istihdam sağlayan bir iş kolundan yararlanamadı.
Samsun Hipodromu projesini orta vadeli yatırım planı içerisinde değerlendirmek isteyen Türkiye Jokey Kulübü'nün bu projesi askıda kaldı.
MİLYONLUK YATIRIMI VE İSTİHDAM KAYNAĞI
Halen faaliyette olan hipodromlarda yarış öncesi ve sonrası yoğun bir çalışma yapılıyor. Hipodromlarda bulunan at pansiyonlarının yanı sıra çeşitli il ve ilçelerdeki haralarda bakımları yapılan milyon liralara kadar çıkan değerdeki safkanlar için yaklaşık 350 bin kişi çalışıyor. Hipodromlarda seyisler, aprantiler, jokeyler, güvenlik elemanları, temizlikçiler, veterinerler, kondisyonerler (kronometre tutanlar), kameraman, fotoğrafçı, elektronikçi derken; nalbanta kadar herkes işlerini yapıyor. At yarışlarının yapıldığı hipodrom, faaliyet gösterdiği illere büyük istihdam sağlıyor.