2024-YKS Hazırlıkları Tamamlandı: ÖSYM'den Sınav Güvenliği ve Uyarılar

TAKİP ET

2024-YKS için tüm hazırlıklar tamamlandı. ÖSYM Başkanı Ersoy, sınav güvenliği ve adaylara yönelik önemli uyarılarda bulundu.

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy, 8-9 Haziran'da yapılacak olan 2024-Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) için hazırlıkların tamamlandığını açıkladı.

Sınav Merkezleri ve Oturumlar

2024-YKS'ye 3 milyondan fazla aday başvurdu. Sınav, 245 merkezde gerçekleştirilecek. Ersoy, "TYT oturumunda 9 bin 855 bina ve 176 bin 851 salon, AYT oturumunda 6 bin 231 bina ve 112 bin 695 salon, YDT oturumunda ise 1028 bina ve 11 bin 44 salon kullanılacak." bilgisini verdi.

Soru Dağılımı ve Süreler

Ersoy, sınavın üç oturumda gerçekleştirileceğini belirterek şu detayları paylaştı:

TYT: 8 Haziran Cumartesi saat 10.15'te başlayacak. Adaylara 120 soru sorulacak ve 165 dakika süre verilecek.

AYT: 9 Haziran Pazar saat 10.15'te başlayacak. 160 soru sorulacak ve 180 dakika süre verilecek.

YDT: 9 Haziran Pazar saat 15.45'te başlayacak. 80 soru sorulacak ve 120 dakika süre verilecek.

Ek Süre Düzenlemesi

Engelli adaylar için yapılan düzenlemeyle, ek süreden faydalanma hakkı olmayan okuyucu veya işaretleyici yardımı alan adaylara 30 dakika ek süre verilecek.

Emniyet Tedbirleri

Sınav güvenliği için toplam 63 bin 463 emniyet personeli görev yapacak. Ersoy, sınav evraklarının güvenliğinin emniyet müdürlükleri ve jandarma komutanlıkları tarafından sağlandığını belirtti.

Ulaşım ve Kimlik Belgeleri

Ersoy, adayların sınav günü ulaşımda sorun yaşamamaları için gerekli tedbirlerin alındığını ve sınav giriş belgelerinin "ais.osym.gov.tr" adresinden erişime açıldığını hatırlattı. Adaylar, sınava fotoğraflı nüfus cüzdanı veya kimlik kartı ile girmelidir.

Kapalı Matbaa Dönemi

Soru kitapçıklarının basımı ve kontrolü için kapalı matbaa döneminde bulunan personel, YKS'nin son oturumunun tamamlanmasının ardından aileleriyle buluşacak.

Görevli Personel ve İşbirliği

YKS'nin tüm aşamalarında 1 milyona yakın kişi görev alacak. Ersoy, Milli Eğitim Bakanlığı, Yükseköğretim Kurulu ve üniversitelerle koordineli çalıştıklarını vurguladı.

Gürültü Yapılmaması Uyarısı

Ersoy, sınav günlerinde okulların çevresinde gürültü yapılmaması konusunda toplumsal duyarlılık çağrısında bulundu. Adaylara sınavdan bir saat önce sınav yerlerinde olmalarını ve kimlik belgelerini unutmamalarını hatırlattı.

2024-YKS ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy sınav güvenliği YKS hazırlıkları TYT AYT YDT sınav tarihleri ÖSYM Samsun Son Dakika