28 Şubat Davası Sanıklarına Af Kararı

TAKİP ET

28 Şubat Davası Sanıklarına Af Kararı: Cumhurbaşkanı Erdoğan İmzalı Karar Resmi Gazete'de! Türkiye'nin Gündemi Değişiyor.

Türkiye'de uzun yılların tartışmalarına neden olan ve ülkenin demokrasi tarihinde karanlık bir dönem olarak kabul edilen 28 Şubat sürecine ilişkin davanın sanıklarına af kararı geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayınlanan kararla birlikte, 28 Şubat davası kapsamında hüküm giymiş olan bazı isimlerin cezaları kaldırıldı.

Karara göre, 28 Şubat davası hükümlüsü eski orgeneraller Çevik Bir, Çetin Doğan, Fevzi Türkeri, emekli korgeneral Yıldırım Türker, emekli koramiral Aydan Erol, emekli tümgeneraller Erol Özkasnak, Cevat Temel Özkaynak'ın kalan cezaları, sürekli hastalık ve kocama hali nedeniyle affedildi.

Aynı şekilde, Haci Sülük, Ali Efteraslan, Avni Yılmaz, Sevda Yüksel, Gülbey Sarıoğlu, Süleyman Tuna, Abdulhekim Yılmaz gibi isimlerin de cezaları aynı gerekçelerle affedildi.

Bu kapsamda, Haci Sülük'e, kamu görevi nedeniyle kasten öldürme suçundan 2 kez müebbet hapis cezası, ruhsatsız ateşli silahlarla mermileri satın alma veya taşıma veya bulundurma suçundan 10 ay hapis cezası, kasten yaralama suçundan 1 yıl 10 ay 15 gün hapis cezası verilmişti. Ancak sürekli hastalık ve kocama hali kapsamında Sülük'ün cezası kaldırıldı.

Aynı şekilde, Avni Yılmaz ve Gülbey Sarıoğlu gibi isimler de silahlı terör örgütüne üye olma suçundan aldıkları cezaları affedildi.

Bu kararlar, kişilerin sürekli hastalık, sakatlık ve kocama hali durumlarını dikkate alan Adli Tıp Kurumu raporu sonucunda alındı. Müebbet hapis cezaları da bu kapsamda kaldırılan sanıklar arasındaydı.

Öte yandan, 28 Şubat'ın baş mimarlarından olan Çetin Doğan, sağlık sorunları nedeniyle bir süre hastanede tedavi görmüş ve cezaevine sonradan gönderilmişti. Yargıtay'ın kararının ardından, Doğan gibi diğer sanıkların rütbeleri de sökülmüş ve "er" statüsüne düşmüştü.

28 Şubat Af Kararı Çevik Bir Erbakan Erol Özkasnak Çetin Doğan