40 Yıllık Terzi: "Zanaatımız Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya"
40 yıllık terzi Mahir Sarıyer, mesleğin gençler arasında ilgi görmemesi ve çırak yetişmemesi nedeniyle zanaatın yok olma tehlikesiyle karşılaştığını belirtti.
Samsun’un İlkadım ilçesinde 40 yıldır terzilik yapan Mahir Sarıyer, mesleğinin geleceği konusunda endişelerini dile getirdi.
Çırak yetişmemesi ve gençlerin zanaata ilgi göstermemesi nedeniyle terzilik gibi geleneksel mesleklerin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirten Sarıyer, "Bu mesleği 6 yılda öğrendim, ama şimdi gençleri bu kadar süre bir dükkanda tutmak imkansız" dedi. Gençlerin daha çok üniversite okumaya yönelmesini ve zanaatlara olan ilgisizliği mesleğinin en büyük zorlukları arasında gösterdi.
ZANAATLAR YOK OLUYOR
Sarıyer, çıraklık ve kalfalık süreçlerinin eskisi kadar cazip olmadığını ve sadece terzilik değil, birçok geleneksel zanaatın da aynı sorunlarla karşı karşıya olduğunu belirtti. "Bizim gibi ustalar gidince bu meslekler de bitecek" diyen Sarıyer, terzilik mesleğini yaşatmak için ellerinden geleni yaptıklarını ifade etti.
EKONOMİK ŞARTLARLA İŞLER ARTTI
Son yıllarda ekonomik koşulların zorlaşmasıyla birlikte terzi işlerinde bir artış yaşandığını belirten Sarıyer, "İnsanlar artık yeni kıyafet almak yerine, eski kıyafetlerini tamir ettiriyor ya da yeni kıyafet diktiriyor. Bu da bizim işlerimizi oldukça arttırdı" diye konuştu. Özellikle ekonomik kriz dönemlerinde, mağazadan yeni kıyafet almak yerine terzilere yönelen müşterilerin sayısının arttığını sözlerine ekledi.