7 Temmuz Öncesi Uyarı: İkinci El Otomobil Alacaklar Dikkat! Fiyatlar Düşüşte

TAKİP ET

Otomotiv sektörü temsilcileri, 7 Temmuz'dan itibaren devreye girecek "Genel Güvenlik Yönetmeliği" (GSR II) nedeniyle sıfır araçlarda kampanyaların yoğunlaştığını, bunun neticesinde de ikinci el araçların gerçek satış fiyatlarının düşüşe geçtiğini belirtiyor. İkinci el araç alımlarında kurumsal firmaların tercih edilmesi gerektiği vurgulanıyor.

Türkiye otomotiv pazarında satışların rekor kırdığı geçen yıl, arz-talep dengesinde bozulmalar yaşanmış ve ikinci el otomobil fiyatları aşırı değerlenmişti. Ticaret Bakanlığı'nın aldığı tedbirler ve sıfır araç kampanyaları sayesinde ikinci el piyasasındaki aşırı yüksek fiyatlar dengeye oturdu.

Otokoç Otomotiv 2. El ve Filo Operasyonu İş Birimi Lideri Birkan Çalışkan, sıfır araç fiyatlarındaki düşüşün ikinci el fiyatlarında da negatif yönde etki yarattığını, bu eğilimin Haziran ayında da devam ettiğini belirtti. Çalışkan, ikinci el araç alacak tüketicilere titizlikle yapılmış ekspertiz çalışması talep etmelerini ve kurumsal firmaları tercih etmelerini önerdi.

Son 1 Ayda Ortalama Yüzde 3-5 Düşüş

Trink sat! & arabam.com Oto Ekspertiz Genel Müdür Yardımcısı Halil Ali Şenay, son dönemde gerçekleşen sıfır kilometre araç kampanyaları neticesinde gerçek satış fiyatlarında segmentine göre yüzde 3-5 oranında düşüşler gözlemlendiğini belirtti. Şenay, otomobil alacak tüketicilere sıfır araç kampanyalarını değerlendirmelerini önerdi.

Sektör Sağlıklı Bir Zemine Oturdu

Otomobilen Genel Müdürü Kenan Bilirgen, sıfır araç bulunurluğundaki zorlukların giderilmesi ve yeni model yılındaki araçların pazara giriş yapmasıyla ikinci el değerlerinin dengeye oturduğunu ifade etti. Bilirgen, bu yılın ikinci yarısından itibaren pazarın kademeli olarak hareketleneceğini ve yılın toplamında Türkiye ikinci el pazarının 8 milyon adedin üzerinde araç satışıyla tamamlanacağını öngördü.

Güvenilir ve Kurumsal Markalar Tercih Edilmeli

Sektör temsilcileri, bayram öncesi otomobil alacak tüketicilere araç alımlarında ve satış sonrasında kötü tecrübeler yaşamamaları için güvenilir ve kurumsal markaları tercih etmelerini tavsiye ediyor.

İkinci el araç fiyatlarını etkileyen faktörler arasında vergi düzenlemeleri, döviz kurları, enflasyon, araç tedariki ve finansman maliyetleri öne çıkıyor. Yıl sonuna kadar fiyatların döviz kuru hareketi ve enflasyona bağlı olarak kademeli bir şekilde artması öngörülüyor.

Türkiye otomotiv pazarı Genel Güvenlik Yönetmeliği Otomotiv sektörü 7 Temmuz Öncesi Uyarı İkinci El Otomobil Fiyatlar Düşüşte Oto Ekspertiz Genel Müdür Yardımcısı Halil Ali Şenay samsun haber gündem ekonomi haber