Altın, Yeni Rekorlara Doğru Yol Alıyor

TAKİP ET

Dünyada enflasyon endişeleri, faiz oranlarındaki dalgalanmalar ve jeopolitik gerilimler, altına olan talebi destekleyerek yeni rekorlar kapısını aralıyor. Uzmanlar, Çinli yatırımcıların, emlak kriziyle boğuşan ülkelerinden kaçışta altına yönelmesinin, ons altın fiyatlarında yeni zirvelere yaklaşıldığını belirtiyor.

Altın fiyatlarındaki yükseliş trendi devam ediyor. Yatırımcı talepleri ve merkez bankalarının altına olan ilgisi, güçlü bir şekilde sürüyor. Orta Doğu'daki gerginlikler ve İran-İsrail arasındaki çatışma, ons altının "güvenli liman" statüsünü daha da pekiştirirken, Çinli yatırımcıların altın talebi de önemli bir destek sağlıyor. Hem yatırım bankaları hem de piyasa uzmanları, ons altın fiyatlarında yukarı yönlü revizyonlar yaparak, 2024'ün altın için rekorlar yılı olacağına işaret ediyorlar.

Altın fiyatlarının belirlenmesinde Batı ülkelerinin egemenliği yerine artık Uzak Doğu'nun etkisi ön plana çıkıyor. Özellikle Çin, dünya altın üretiminin büyük bir kısmını satın alarak bu durumu destekliyor. Çin'in yanı sıra Türkiye, Polonya, Çek Cumhuriyeti, Kazakistan, Singapur ve Libya gibi ülkeler de altın alımlarında önemli rol oynuyorlar. Rusya-Ukrayna savaşı sonrası enerji ve gıda fiyatlarındaki artışın etkisiyle devam eden enflasyon da altın talebini artırıyor.