Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcisi Mehmet Ali Dim: Anadolu Basınına Tasarruf Sürecinde Destek Verilmeli

TAKİP ET

Basın İlan Kurumu (BİK) 32. Dönem Genel Kurulu 6. toplantısı sona erdi. Toplantıda, Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK) Genel Başkanı ve Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcisi Mehmet Ali Dim, yerel gazete sahiplerinin taleplerini ve şikayetlerini dile getirdi.

Dim, kamu kurumlarının ilan ve abone harcamalarını kısmasının yerel gazeteleri olumsuz etkilediğini belirtti. Tasarruf tedbirlerinin sektörde gazete kapanmalarını artırabileceğini ifade eden Dim, "Bu nedenle BİK de gelir kaybına uğrayacak. Genel kurul olarak hükümetin bu kararını gözden geçirmesi için girişimde bulunamaz mıyız? Bu yolla elde edilecek tasarruf genel bütçenin yüzde biri bile değildir. Oysa bu tutar Anadolu basını için can suyu niteliğindedir," dedi.

Dim, tasarruf tedbirleri kapsamında yerel gazetelerin masraflarını azaltmaları için asgari kadroda indirime gidilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, haber sitelerinin de kadrolarının azaltılması ve kriterlerin yumuşatılması gerektiğini vurguladı. "Tasarruf edeceksek hep birlikte edelim. Bu süreçte Anadolu basınına destek verilmesi şarttır. Bu konuda da Basın İlan Kurumu Genel Kurulu olarak bir karar alabiliriz," diye konuştu.

Genel Başkan Dim, haftada iki kez yayınlanmak zorunda olan ilçe gazetelerinin, bu süreçte haftada bir kez yayınlanmasının daha sağlıklı olacağını söyledi. Ayrıca, sektörü bekleyen yapay zeka ile ilgili gelişmelerin dikkatle izlenmesi gerektiğini ve bu teknolojik gelişmelere paralel olarak sektörün ve kurumun yeni döneme hazırlanmasının önemine değindi.

Son dönemde asgari kadroda gösterilmek istenen güzel sanatlar fakültesi grafik bölümü mezunlarının bazı il müdürlükleri tarafından kadroda gösterilmesine izin verilmediğini belirten Dim, "Bu konuda tüm illere yazı yazılarak grafik bölümü mezunu personelin asgari kadroda iletişim fakültesi mezunları gibi beklemeksizin yer almalarını sağlamalıyız," dedi.

İnternet haber sitelerinde robot kullanılarak gerekli trafiğin yakalandığına dair şikayetler geldiğini ve sahte haber kullanımının arttığını belirten Dim, "Bu konuda da kurum olarak gerekli düzenlemelerin ve tespitlerin yapılması zarureti vardır," diyerek sözlerini tamamladı.