Ara Güler'in Objektifinden Kumkapı'nın Balıkçılarına Yolculuk

TAKİP ET

Kumkapı'nın renkli balıkçı dünyası, Ara Güler'in eşsiz fotoğraflarıyla yeniden hayat buluyor. Ara Güler Müzesi'nde sergilenen "Kumkapı Balıkçıları" görsel bir keşif vaat ediyor.

Ara Güler Müzesi, Türk fotoğrafçılığının efsane ismi Ara Güler'in 21-27 Mayıs 1952 tarihleri arasında Jamanak gazetesinde yayımlanan 'Kumkapı Ermeni Balıkçılarıyla Birlikte' yazı dizisinden ilham alarak hazırladığı yeni sergiye ev sahipliği yapıyor. "Kumkapı Balıkçıları" adını taşıyan bu sergi, Kumkapı'nın unutulmaz manzaralarını, yaşam tarzını ve balıkçı kültürünü ziyaretçilere görsel bir şölenle sunuyor.

Ara Güler'ın arşivinden daha önce sergilenmemiş fotoğrafların yanı sıra, efemera ve Ara Güler'in editoryal ve yaratıcı sürecini yansıtan kontakt baskılardan örnekler de bu sergi kapsamında ilk defa sanatseverlerle buluşuyor. Serginin odak noktası olan Ara Güler'in "Kumkapı Ermeni Balıkçılarıyla Birlikte" yazı dizisi, günümüzde artık var olmayan Küçük Deniz Sokağı ve balıkçı barınağına, bu alanda çalışan insanlara ve o dönemin yaşam tarzına ışık tutuyor.

Ara Güler, henüz 24 yaşındayken yayımlanan bu yazı dizisiyle foto muhabirliği alanında erken yaşta kendine bir yer edinmiş ve mesleğinde ün kazanmasını sağlayan önemli çalışmalarından birine imza atmıştır. Foto-röportajın, Ara Güler'ın uluslararası alandaki başarılı kariyerinin habercisi olduğu biliniyor.

1952 yılından bu yana Kumkapı Mahallesi'ni sık sık ziyaret eden Ara Güler, kaybolmaya yüz tutmuş bu bölgeyi ve burada yaşayan insanları fotoğraflayarak tarihe not düşmüştür. Balıkçı reislerinden tayfalara, merametçilere kadar Kumkapı'nın günlük yaşamını ve balıkçı kültürünü belgelemiştir.

Doğuş Grubu'nun desteklediği Ara Güler Müzesi'nin yeni sergisi "Kumkapı Balıkçıları", 8 Mayıs - 27 Ekim 2024 tarihleri arasında Yapı Kredi bomontiada'da sanatseverleri ağırlıyor. Sergiye katılanlar aynı zamanda Ara Güler Müzesi dükkanından "Kumkapı Balıkçıları" adını taşıyan kitabı da satın alabilirler.

Ara Güler Ara Güler Müzesi Giresun Şebinkarahisar Kumkapı Balıkçıları Fotoğraf