Atakum'un Kurucu Başkanı Metin Burma Hedef Halk Gazetesi'ne İçini Döktü: Atakum İçin Üzülüyorum

TAKİP ET

Atakum Belediyesi'nin kurucu Başkanı Metin Burma, 1 milyar lirayı aşan borç sonrası başlayan tartışmalara dahil oldu. Burma, "Atakum benim ilk göz ağrım. Borç batağında olması beni çok üzüyor "dedi.

amsun Atakum Belediyesi'nin kamuoyuna açıklanan 1 milyar liralık borcu ve belediyenin mülkiyetinde olan arazilerin haraç mezat satılması, eski dönemleri tartışmaya açtı. 'Atakum Belediyesi'ni kim batırdı?' sorusuna cevap veren eski başkanlar ise birbirini suçladı. 

ATAKUM BELEDİYESİ'Nİ KİM BORCA SOKTU 

Atakum Belediyesi eski Başkanı Cemil Deveci, kamuoyuna açıklanan 1 milyar liralık borcun gerçeklik payı olmadığını belirterek, son bilançonun kamuoyuna açıklanmasını istedi. Deveci, kendi dönemi ile ilgili İçişleri Bakanlığı'ndan müfettiş talep etti. Atakum Belediyesi eski Başkanı İshak Taşçı ise, kendi döneminde birçok arazi ürettiklerini ve Türkiye'ye örnek olacak projelerini hayata geçirdiklerini belirterek, CHP'li Deveci'yi suçladı. Taşçı, Deveci'yi Atakum'un 'en büyük arazi satıcı başkanı' olarak ilan etti, kendisi hakkında gündeme getirdiği iddialara tazminat davası açacağını açıkladı. Atakum Belediyesi'nin eski Başkanı Mimar Adem Bektaş ise, Taşcı ile Deveci döneminde borcun katlandığına dikkati çekti. Atakum Belediyesi'nin kurucu Başkanı Metin Burma ise tartışmalara katıldı, adeta içini HHALK Gazetesi'ne döktü. 

ELLERİNDE DÖKÜMANLARLA HHALK GAZETESİ'NE GELDİ 

CHP'li eski Meclis Üyesi Mali Müşavir Mustafa Tüfek ile birlikte ellerindeki dökümanlarla birlikte HHALK Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Aziz Yener Cabbar'ı ziyaret eden Atakum Belediyesi eski Başkanı Metin Burma, Atakum Belediyesi'nin içinde bulunduğu durumun kendisini çok üzdüğünü söyledi. Burma, "29 Mart 2009 ve 30 Mart 2014 tarihleri arasındaki görev süresince Atakum'u yıldız kent yapma gayreti içinde çalıştık. 49 milyon lira bütçesi olan  belediyeyi 28 5 milyon lira borçla devraldım. Bizim dönemimizde belediyenin toplam borç tutarı gelirin az bir bölümüne denk geliyordu. Atakum’un birçok önemli projesi bizim zamanımızda hayata geçti. Atakum Belediyesi'nin bugünleri görmesine inanamıyorum.Biz Atakum Belediyesi'ni teslim ettiğimizde özellikle 2009-2014 döneminde Karadeniz'in bütçe ve borçlanma olarak en güçlü belediyesiydi. Yani Atakum'u kurduk biz. Şehir yaptık. Şimdi bütçesinin geldiği hali görünce, proje olmadan oluşan borçlara bakınca üzülmemek elde mi.  "dedi. 

'BİZİM DÖNEMİMİZDE PROJELER YAPTIK'

Kendi döneminde Atakum ilçesine birçok eser kazandırdıklarını anlatan Burma, "Fen İşleri Şantiyesi, iş makineleri ve kamyonlar, Kültür Merkezi(Hastane), 3 adet düğün salonu, 122 adet park, stadyum, semt spor alanları, belediye binası(üç katın üstüne), Emek Park, Yaşam Merkezi, Kapalı Pazaryeri, sosyal tesisler, Çakırlar Orman Tesisleri, Deniz Kafe, okul alanları, 100 bin metrekareden fazla sosyal altyapı alanları, okul alanları, piknik alanları ve çok sayıda proje bizim dönemizde hayata geçti. Çok kötü yönettiler Atakum'u.Mesela bizim dönemimizde bütçeye göre borçluluk yüzde 107 iken, Taşçı döneminde  yüzde 167 olmuş. Cemil Deveci döneminde de yüzde 132. Bunlar bir bütçenin bitişi demek. Hem de proje üretmeden bitişi demek. Kedi maması, köpek mamasını proje sayarlarsa, güler insanlar. Kalıcı eserler nerede? Dönemin Sayıştay raporlarına göre İshak Taşçı döneminde yasal borçlanma sınırı aşıldı. Taşçı hakkında soruşturma açılması talebinde bulunuldu "dedi.  

'ATAKUM GÜÇLÜ BİR BELEDİYEYDİ'

Atakum Belediyesi eski Başkanı Metin Burma şöyle devam etti; "Atakum Belediyesi'nin borçlandırılması hususuyla ilgili kanaatimce kimin belediyeyi ne kadar borçlandırdığından ziyade Atakum’a hangi yatırımların yapıldığı ve ne tür kazanımların sağlandığı hususu önem arz etmektedir. Biz belediyeyi devraldığımız dönemde, her şeye sıfırdan başladık. O dönemde elimizdeki imkânlar sınırlıydı. Liyakate dayalı sağlam bir ekip kurarak çalışmalarımıza hemen başladık. 2014 yılında yeni yönetime devrettiğimiz Atakum Belediyesi'ni dönemin en güçlü Belediyesi haline getirdik. Bir belediyede 'herkese açık olmayan, doğrudan alım ya da pazarlık yöntemiyle ihale varsa, sıkıntı olur. Her türlü şaibeye açıktır o sistem. Taşçı dönemiyle Deveci döneminde o ihaleler çok var. Benim dönemimde bir tane bile bulamazsınız. Çünkü yapmadım.Benim dönemimde satışların toplamı 21 milyon 610 bin liradır. Taşcı döneminde 60 milyon lira,  Deveci döneminde  172 milyon liradır.Personel giderleri Deveci döneminde adeta rekor kırdı. 2022 yılında 57 milyon lira olan personel gideri, 2023'te 114 milyon liraya yükseldi. Benim döneminde 28.5 milyon lira olan borç tutarı, Taşçı döneminde 203 milyon liraya, Deveci döneminde 982 milyon liraya yükseldi " dedi.

'ÜRETECEKSİNİZ SAVURGANLIĞI BIRAKACAKSINIZ'
 
Eski Başkan Burma, Atakum Belediyesi borç batağından nasıl kurtulur sorusuna ise şu şekilde cevap verdi; "Üreterek, ve savurganlığı bırakarak borç batağı kurutulur "

Atakum Belediyesi'ni Kim Nasıl Batırdı? - Habere gitmek için tıkla

Eski Atakum Belediyesi Başkanı Cemil Deveci, İshak Taşcı Dönemini İşaret Etti - Habere gitmek için tıkla

Atakum Eski Belediye Başkanı İshak Taşçı'dan İnanılmaz İddialar - Habere gitmek için tıkla

Atakum Belediyesi'nde Borç Krizi! Eski Başkan Adem Bektaş: İshak Taşcı Başlattı, Cemil Deveci Katladı - Habere gitmek için tıkla

atakum metin burma