Avrupa Merkez Bankası, enflasyonun düşmesini bekliyor

TAKİP ET

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, enflasyonda düşüş sürecinin devam etmesini beklediklerini açıkladı.

Lagarde, Kovid-19 salgını sonrası yaşanan şoklar nedeniyle Avro Bölgesi'nde enflasyonun yüksek seviyelere çıktığını ancak son dönemde enerji fiyatlarındaki düşüş ve arz sorunlarının etkisiyle gerilediğini belirtti. Ekonomik faaliyetin zayıf seyrettiğini ve büyümenin son çeyrekte durgunlaştığını ifade eden Lagarde, küresel ticaretteki zayıflamanın ve rekabet gücündeki kayıpların ihracata olan talebi azalttığını vurguladı.

Enflasyonun ocakta hafif bir düşüşle yüzde 2,8'e gerilediğini ve ücret baskılarının devam ettiğini belirten Lagarde, geçmişteki yukarı yönlü şokların etkisinin azalması ve sıkı finansman koşullarının enflasyonu aşağı çekmesi nedeniyle enflasyonun yavaşlamaya devam etmesini beklediklerini ifade etti.

Lagarde, ECB'nin politika faiz oranlarını değiştirmemesine rağmen, mevcut faiz oranlarının uzun süre devam etmesi halinde enflasyonun orta vadeli hedef olan yüzde 2'ye döneceğini belirtti. Enflasyondaki düşüş sürecinin devam etmesini beklediklerini vurgulayan Lagarde, ECB'nin verilere dayalı bir yaklaşım izleyerek enflasyonun sürdürülebilir şekilde hedefe ulaşmasını sağlamak için para politikasını yönlendireceğini söyledi.

Lagarde ayrıca, yüksek enerji fiyatlarının ve jeopolitik istikrarsızlığın Avro Bölgesi'nin rekabet gücüne tehdit oluşturduğunu belirterek, enerji bağımsızlığına yönelik ilerlemelerin önemine ve sermaye piyasalarının birliğini tamamlamanın yeşil ve dijital dönüşümün finansmanında kilit rol oynayacağını vurguladı.