Avrupalı liderler, Ukrayna'ya destek için Paris'te buluşuyor

TAKİP ET

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un öncülüğünde, Ukrayna'ya destek amacıyla Paris'te düzenlenecek toplantıda, 20'ye yakın Avrupalı lider bir araya gelecek.

Rusya-Ukrayna Savaşı'nın üçüncü yılına girilirken, Macron'un liderliğindeki toplantının ana hedefi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e Avrupa'nın Ukrayna'ya olan kararlılığını göstermek olacak.

Macron'un danışmanları, Elysee Sarayı'nda düzenlenecek toplantının, Putin'e Ukrayna'da kazanamayacağına dair açık bir mesaj iletmeyi amaçladığını belirtti. Açıklamalarda, "Putin'e Ukrayna'da kazanamayacağına dair çok net bir mesaj vermek istiyoruz. Amacımız, bir şekilde kazanacağına inanmamızı istediği yönündeki fikri yıkmak” ifadelerine yer verildi. Ayrıca, "Biz ne karamsar ne de kasvetliyiz. Rusya'nın bunu anlamasını istiyoruz. Rusya bu savaşı sona erdirmek ve Ukrayna'nın haklarını iade etmek için bize güvenmek zorunda” denildi.

Toplantıya Almanya Başbakanı Olaf Scholz, İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Hollanda Başbakanı Mark Rutte'nin yanı sıra İskandinav ve Baltık ülkelerinden liderlerin katılması bekleniyor. ABD'yi temsilen Avrupa ve Avrasya İşlerinden sorumlu ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Jim O'Brien, Kanada'yı ise Savunma Bakanı Bill Blair temsil edecek.

Toplantının ana gündemi, Ukrayna'ya yeni silah yardımlarının duyurulması olmasa da, müttefiklerle Ukrayna arasındaki koordinasyonun arttırılması için stratejik yolların ele alınması planlanıyor.