AYM'den Emekliler İçin Önemli Karar: Aylık Kesintisi

TAKİP ET

AYM, emekli memurların vakıf ve derneklerde çalışırken aylıklarının kesilmemesini öngören kuralı iptal etti. Detaylar haberimizde.

Anayasa Mahkemesi (AYM), emeklileri yakından ilgilendiren bir karara imza attı. Emekli memurların vakıf ve derneklerde çalışmaları durumunda aylıklarının kesilmemesini öngören kural iptal edildi.

Yeni Uygulama: Aylık Kesintisi

Memurlar, emekli olduktan sonra çalışmaya devam ettiklerinde aylıklarından kesinti yapılıyordu. Ancak vakıf ve derneklerde çalışanlar için istisna getirilmişti. Şu anki uygulamaya göre, kamu kurumlarından emekli olup kamu kurumlarında çalışmak mümkün değil.

İptal Edilen Kural

Emekli olup da bazı vakıf ve derneklerde görev alan kişilerin emekli aylığının kesilmemesini öngören kural, AYM tarafından iptal edildi. Karara göre, kamudan destek alan vakıf ve derneklerde çalışan emekli memurların da aylığı kesilecek. Böylece, devlet desteği alan dernek ve vakıflarda çalışan emekliler ya işten ayrılacak ya da emekli aylıkları kesilecek.

EYT'yi de Kapsıyor

Karar, Emeklilikte Yaşa Takılanları (EYT) da kapsıyor. Bu durumda olan emekliler, bir seçim yaparak ya bu vakıf ve derneklerde çalışacak ya da ayrılacaklar.

Uygulamanın Önceki Durumu

5510 sayılı Kanunun ek 20. maddesine göre, emekli aylığı alanların Türk Kızılay'ı, Yeşilay, Antalya Diplomasi Forumu, Türkiye Maarif Vakfı, Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Vakfı'nda görev almaları durumunda emekli aylıkları kesilmiyordu. Ancak Anayasa Mahkemesi, bu istisnayı eşitlik ilkesine aykırı bularak iptal etti.

Karar Resmi Gazete'de Yayınlandı

Anayasa Mahkemesi'nin kararı, 14 Haziran'da Resmi Gazete'de yayınlandı ve oy çokluğuyla alındı.

anayasa mahkemesi emekli aylığı emekli memurlar EYT vakıf dernek aylık kesintisi AYM kararı eşitlik ilkesi