Azerbaycan ile Türkiye Arasındaki Doğal Gaz Anlaşması Uzatıldı

TAKİP ET

Azerbaycan ile Türkiye arasında 2024 sonunda sona erecek doğal gaz tedarik anlaşması, 2030 sonuna kadar uzatıldı. BOTAŞ ve SOCAR arasında yeni anlaşmalar imzalandı.

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de düzenlenen 29. Uluslararası Hazar Petrol ve Doğalgaz Fuarı'nda, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ve Azerbaycan Ekonomi Bakanı Mikayıl Cabbarov'un katılımıyla önemli bir imza töreni gerçekleştirildi.

Yeni Anlaşmalar ve Uzatılan Tedarik

BOTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Abdulvahit Fidan ile Azerbaycan Gaz Tedarik Şirketi Genel Müdürü Lidya Salahova, 2024 sonunda sona erecek olan doğal gaz tedarik anlaşmasının 2030 sonuna kadar uzatılmasını öngören anlaşmayı imzaladı. Fidan ayrıca, SOCAR Başkanı Rövşen Necef ile doğal gaz teslimi ve takasına ilişkin dört anlaşma imzaladı.

Bakan Bayraktar'ın Açıklamaları

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, konuya ilişkin yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi:

"Bakü seyahatimizde, geçtiğimiz ay İstanbul'da Azerbaycan Ekonomi Bakanı Sayın Mikayıl Cabbarov ile imzaladığımız Doğal Gaz Alanında İş Birliği Anlaşması'nın altyapısını oluşturacak yeni adımlar attık. BOTAŞ ve SOCAR arasında imzalanan dört anlaşma ile Azerbaycan gazı Türkiye üzerinden Avrupa'ya ve Nahçıvan'a taşınacak, Türkmenistan gazı ülkemize ulaştırılacak. Ayrıca BOTAŞ ile Azerbaycan Gaz Tedarik Şirketi arasında bu yıl sona erecek doğal gaz tedarik anlaşmasının 2030 sonuna kadar uzatılmasını da imza altına aldık."

Stratejik İş Birliği

Bu anlaşmalar, Azerbaycan ve Türkiye arasındaki enerji iş birliğini güçlendirecek ve bölgesel enerji güvenliğine katkıda bulunacak. Anlaşmalar kapsamında, Azerbaycan gazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya ve Nahçıvan'a taşınması ve Türkmenistan gazının Türkiye'ye ulaştırılması planlanıyor.

azerbaycan türkiye doğal gaz anlaşması 2030 anlaşma uzatıldı Azerbaycan Ekonomi Bakanı Mikayıl Cabbarov Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar BOTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Abdulvahit Fidan anlaşma işbirliği samsun haber ekono