Bafaş Yeniden Yolcu Taşıyor!

TAKİP ET

Samsun'da havaalanına ulaşımı sağlayan Bafaş'ın sözleşmesi bitti, SBB vatandaşlardan gelen talep üzerine SAMAIR otobüslerini hizmete aldı. Bafaş, İdare Mahkemesi'ne dava açarak yürütmeyi durdurma kararı aldı, yeniden yolcu taşımaya başladı

Samsun'da Çarşamba Havalimanı'na kent merkezi ve ilçelerden yolcu taşıma ulaşımını sağlayan özel şirket Bafaş'ın sözleşmesinin bitmesine 2 yıl 2 ay kadar süre olmasına rağmen 'ücret tarifesine uyulmadığı' gerekçe gösterilerek, Bafaş'ın sözleşmesi feshedildi.

1 Haziran itibariyle şehir merkezi ve ilçeler arasındaki yolcu taşıma hizmetini Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin kurduğu SAMAIR firması üstlendi. SAMAIR, H1-H2-H3 ve H4 hatları üzerinden havalimanına ulaşım seferlerini gerçekleştirmeye başladı.

Ancak önceki servis hizmetini veren Bafaş firması, Samsun 2. İdare Mahkemesi'ne (Esas No: 2024/711) yürütmenin iptali ya da durdurulması yönünde dava açtı.

İDARENİN YETKİSİ BULUNMUYOR

Davacı şirket, Samsun Büyükşehir Belediye Encümeni'nin 23/05/2024 tarih ve 595 sayılı kararı doğrultusunda 31/05/2024 tarihinde saat 24.00'dan itibaren havalimanı yolcu taşıma faaliyetlerine son verilerek, firmanın tanıtımında kullanılan yazılı, basılı tanıtım materyallerinde, nette ve sosyal medya hesaplarında Çarşamba Havaalanı yolcu taşıma faaliyetine son verildiğinin duyurulmasına ilişkin Samsun Büyükşehir Belediye Başkanlığı Ulaşım Daire Başkanlığı'nın bila tarih ve E-48018157-802-272116 sayılı işleminin; dava konusu işlemi tesis etmeye davalı idarenin yetkisinin bulunmadığı, bu nedenle anılan işlemin hukuka ve mevzuata aykırı olduğu ileri sürülerek iptaline ve yürütmesinin durdurulmasına karar verilmesi talep etti.

HUKUKİ GEREKÇESİ SORULDU

Samsun 2. İdare Mahkemesi, yürütmenin durdurulmasına ilişkin dava dosyasında yer alan bilgi ve belgeleri inceledi. Mahkeme heyeti, SBB'den işlemin hukuki gerekçelerinin sorularak, işlemin dayanağını teşkil eden tüm bilgi ve belgeleri ihtiva eden işlem dosyası ve davacıya tebliğine ilişkin bilgi ve belgeleri onaylı ve okunaklı örneğinin gönderilmesinin istedi.

Mahkeme ayrıca dava konusu işlemin; havalimanı yolcu taşıma faaliyetlerine son verilmesine ilişkin olması ve uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden, davalı idarenin savunması ve ara kararı cevabı alınıp ya da savunma ve ara kararına cevap verme süresi geçip yeni bir karar verilinceye kadar yürütmenin durdurulmasına 26/06/2024 tarihinde oybirliğiyle karar verdi.

KAMU ZARARINDAN KİMLER SORUMLU OLACAK?

Samsun Barosu eski Başkanı Av. Kerami Gürbüz ise, Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin havaalanı servis hizmetine başlaması kararı üzerine sosyal medya hesabından paylaşım yaparak, "Önceki servis hizmeti veren Bafaş firmasının yürütmenin durdurulması kararı aldığı, şu anda hem Bafaş'ın hem Büyükşehir Belediyesi'nin havaalanı servis hizmetini birlikte yürüttükleri iddiaları doğru mu? Bu iddialar doğru ise ve Bafaş açtığı davayı nihai olarak kazanırsa oluşacak kamu zararından kim ya da kimler sorumlu olacak?" diye sordu.

Önceki servis hizmetini veren Bafaş firması, Samsun 2. İdare Mahkemesi'ne açtığı davada yürütmenin durdurulması kararını aldırdı. Bafaş otobüsleri havaalanına yolcu taşımaya yeniden başladı. 

Samsun Barosu eski Başkanı Av. Kerami Gürbüz, "Bafaş açtığı davayı nihai olarak kazanırsa oluşacak kamu zararından kim ya da kimler sorumlu olacak?" diye sordu.