Bakan Şimşek: Çalışanlarımızı Enflasyona Ezmedik, Ezdirmeceğiz

TAKİP ET

Bakan Mehmet Şimşek, "Çalışanlarımızı enflasyona ezdirmeyeceğiz" dedi. Asgari ücret artışları ve vergi politikalarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda asgari ücret ve vergi politikalarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. "Çalışanlarımızı hiçbir şekilde enflasyona ezdirmedik, ezdirmeyeceğiz." dedi.

"ASGARİ ÜCRETİ KOMİSYON BELİRLER"

Asgari ücretin bir komisyon tarafından belirlendiğini hatırlatan Bakan Şimşek, şu ifadeleri kullandı: “Bu aşamada değerlendirmede bulunmam doğru olmaz. Gönül ister ki katma değeri yüksek ürünler üretelim, verimliliğimiz artsın ve teknolojik dönüşümle asgari ücretimiz çok daha yüksek seviyelere ulaşsın. Bunun için yapısal reform gündemimizde AR-GE'ye, teknolojik dönüşüme ve yeşil ekonomi projelerine ağırlık veriyoruz.”

"GEÇMİŞ YILLARDA CİDDİ ARTIŞLAR SAĞLANDI"

Bakan Şimşek, asgari ücret, memur maaşı ve emekli maaşlarında son yıllarda kaydedilen artışlara dikkat çekerek şunları söyledi:

En düşük memur maaşı: Reel yüzde 238, dolar bazında yüzde 377 artış.

En düşük emekli maaşı: Reel yüzde 543, dolar bazında yüzde 812 artış.

Asgari ücret: Reel yüzde 212, dolar bazında yüzde 343 artış.

Şimşek, çalışanların alım gücünü korumak için asgari ücrette enflasyonun üzerinde artışlar yapıldığını belirtti.

"ASGARİ ÜCRETE VERGİ Mİ GETİRELİM?"

Vergi politikalarıyla ilgili sorulara yanıt veren Şimşek, şunları kaydetti: “Vergi harcamalarının 853 milyar lirası asgari ücretin vergi dışı bırakılmasından kaynaklanıyor. Engelli, yaşlı, emekli, şehit ve dul yardımlarından dolayı 259,2 milyar liralık vergiden feragat ettik. AR-GE ve yenilik faaliyetleri için ise 147,3 milyar lira harcıyoruz.”

"ZENGİNİ VERGİLENDİRİYORUZ"

Bakan Şimşek, vergi adaletini sağlamak için atılan adımları şu şekilde özetledi:
“Yurt içi asgari kurumlar vergisini getirdik, şirketlerin en az yüzde 10 vergi vermesini sağladık. Çok uluslu şirketler için minimum yüzde 15 vergi uygulamasını başlattık. Ayrıca taşınmaz satış kazanç istisnasını daralttık ve Kur Korumalı Mevduata (KKM) stopaj vergisi koyduk. Bu düzenlemelerle zengini vergilendiriyoruz.”