Bakanlık İncelemeye Başladı! İşte IBAN'la Alınan Ödemelere Kesilecek Cezalar

TAKİP ET

Müşterilerini IBAN üzerinden ödemeye yönlendiren ve bu işlem karşılığında fiş veya fatura kesmeyen işletmelere yönelik önemli bir düzenleme geldi. IBAN ile yapılan ödemelere ilişkin kesilecek cezalar netleşti. Ödemeleri banka hesabından alan ve fiş vermeyen işletmelere her bir fiş için 3.400 TL, fatura kesmeyen işletmelere ise belgede yer alması gereken tutarın yüzde 10'u oranında özel usulsüzlük cezası uygulanacak.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, tüm işletmelerin hesaplarına gelen IBAN transferlerini incelemeye aldı. Banka hesabından alınan ancak fiş veya fatura düzenlenmeyen ödemeler için işletmelere her bir fiş için 3.400 TL, fatura düzenlemeyenler için ise her bir fatura için 3.400 TL'den az olmamak üzere ceza kesilecek. Bu durumda, devletin vergi kaybına uğradığı kabul edilerek vergi incelemesi başlatılacak.

Vergi incelemesi sadece beyan dışı hasılat nedeniyle yapılmıyor, aynı zamanda işletme sahiplerinin yakınları ve çalışanlarının hesapları ile kiralama yoluyla kullanılan hesaplar da inceleniyor. Bu denetimlerde banka hesap hareketleri, tapu ve araç sicilleri gibi veriler kullanılıyor.

Beyan dışı kazançlara yönelik yapılan incelemeler, MASAK mevzuatı çerçevesinde kiralanan banka hesaplarının terörün finansmanı, kara para aklama ve yasa dışı bahis gibi suçlarla ilişkilendirilip ilişkilendirilmediğini de araştırıyor.

Ticaret Bakanlığı da önceki günlerde, IBAN kiralama ilanları başta olmak üzere sosyal mühendislik dolandırıcılığına karşı bir uyarı yayınlamıştı. Bu uyarıda, bir banka hesabının maddi menfaat karşılığında başka kişiler tarafından kullanılmasının Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Kanunu'na göre suç teşkil ettiği belirtilmişti.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Bakanlık İncelemeye Başladı IBAN’la Alınan Ödemelere Kesilecek Cezalar MASAK mevzuatı IBAN transferleri IBAN kiralama ilanları Vergi incelemesi ekonomi samsun haber gündem haber