Başkan Yüksel Yıldırım açıkladı: "Samsunspor tarihinde bir ilk olacak"

TAKİP ET

Data ve analiz departmanının başına Orbay Ünsoy'ı getirdiklerini belirten Başkan Yüksel Yıldırım, 'Samsunspor tarihinde böyle bir çalışma hiç yapılmamış, böyle bir görevlendirme olmamış. Amacımız Samsunspor adına sürdürülebilir bir başarı yakalamak' dedi.

SON DAKİKA SAMSUNSPOR HABER | ÖZEL RÖPORTAJ | Yılport Samsunspor Kulübü Başkanı Yüksel Yıldırım, data ve analiz biriminin başına getirilen Orbay Ünsoy hakkında bilgi verdi.

ÜNSOY EĞİTİMLİ BİRİSİ

Orbay Ünsoy’ın uzun süredir İngiltere’de yaşayan ve daha öncelerde Yıldırım Holding’de çalışmış Samsunlu bir kişi olduğunu ifade eden Yüksel Yıldırım, “İngiltere’de Blackpool ve Luton City kulüplerinde çalıştı. Hem mastırı, hem de doktorası var, eğitimli birisi. Biz yıllardır ‘Bir kulüp kuruyoruz, takım değil’ diyorduk. Avrupa’da sayılı kulüplere baktığımızda hepsinin futbolun altında bir data yönetim bölümü, strateji ve analiz kısımları var” dedi.

GEREKLİ ÇALIŞMALARI YAPIYORUZ

Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizde analizler sadece maç ve rakip üzerinden yapılıyor. Ama artık ligin analizini yapmamız gerekiyor. Tüm takımları, onların gücünü analiz etmeliyiz. Biz de artık bu yolda gerekli çalışmalarımızı yapıyoruz. Fransa’nın Toulouse Kulübü inanılmaz bir data yönetimi yapıyor. Amerika’da üniversitede data konusunda uzman 8 kişi ve Fransa’da da kulüpte 4 kişi olmak üzere 12 data uzmanı ile çalışıyor.”    

ÇAPA GEREKLİ AÇIKLAMAYI YAPACAK

“Biz de şimdi Orbay Ünsoy’ı aldık. Altına bizim analiz ekibimizden bir arkadaş ve yeni bir kişi ekleyeceğiz. Böylece 3-4 kişilik bir ekip oluşturacağız. Bunlar Samsunspor’un maçlardaki datalarını tutacak. Bununla alakalı futbol direktörümüz Fuat Çapa da gerekli açıklamayı yapacak. Böyle bir yola neden çıktığımızın açıklanması gerekiyor. Orbay Ünsoy geçmişte neler yapmış ve Samsunspor’da da neler yapacağını açıklayacaktır. Çünkü Samsunspor tarihinde böyle bir çalışma hiç yapılmamış, böyle bir görevlendirme olmamış.” 

OLMAZSA OLMAZIMIZ

“Futbol artık bilim oldu. Futbol üzerine doktoralar yapılıyor. Çünkü futbol, üzerine milyar dolarlar harcanan bir sektör haline geldi. Biz de eğer ileride kalıcı bir kulüp olacak isek, diğerlerinden de farklı olacak isek bu çalışma olmazsa olmazımız durumunda. Orbay kardeşimiz Samsunspor’da hem data yönetimi, hem de strateji üzerine çalışacak.”

OYUNCUNUN DATALARINA BAKACAĞIZ

 “Yapacağımız bu çalışmalar sonrasında bir oyuncu almak istediğimizde oyuncunun datalarını girip bizim takımımızdaki oyuncularla kıyaslamalar yaptığımızda transferin ne kadar olumlu ya da olumsuz olacağı karşımıza çıkacak. Eğer datalar bize oyuncu hakkında olumsuz bilgiler verirse o oyuncuyu transfer etmeyeceğiz, paramızı sokağa atmayacağız.”

BU İŞLER BİR GÜNDE OLMUYOR

“Yanlış transferlerin önüne geçmeyi amaçlıyoruz. Gelen oyuncunun takıma daha fazla katkı vermesini ve takımın seviyesini yukarı çekmesini sağlayacağız. Biz belki Türkiye’de 4 büyük denilen takımlardan değiliz ama onlardan daha iyi çalışacak bir yapıyı oluşturmayı amaçlıyoruz. Bu da 1 günde olmuyor. Benim 4 yılda yaptıklarım ortada. Sadece sportif anlamda Süper Lig’de gerekli başarıyı sağlayamadık. İnşallah gerekeni yaparız ve bu başarıyı da sağlarız. Amacımız Samsunspor adına sürdürülebilir bir başarı yakalamak.”