Bu besinlerle bu ilaçları bir arada tüketmek sakıncalı olabilir

TAKİP ET

Besinlerle ilaçların bir arada tüketilmesi bazı olumsuz etkileşimlere neden olabilir.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı Ozman, bu konuda önemli uyarılar ve önerilerde bulunuyor:

    Süt ve süt ürünleri / Antibiyotikler: Süt ve süt ürünlerinde bulunan kalsiyum, antibiyotiklerin etkisini azaltabilir. Bu nedenle, süt, peynir, yoğurt gibi ürünleri antibiyotik kullanımından en az 2 saat sonra tüketmekte fayda var.

    Et ve et ürünleri / Demir ilaçları: Kalsiyum içeren yiyecekler, et ve et ürünlerinde bulunan demirin emilimini azaltabilir. Demir ilacı alıyorsanız, demir ilacı ile kalsiyum içeren besinleri en az 1.5-2 saat arayla tüketmeye özen gösterin.

    Greyfurt / Antibiyotikler ve alerji ilaçları: Greyfurt, bazı antibiyotiklerle etkileşime girerek ilacın etkisini artırabilir. Greyfurt tüketimi ile antibiyotik alımı arasında en az 4 saatlik bir zaman dilimi bırakmak önemlidir.

    Muz ve patates / İdrar söktürücü ilaçlar: Potasyum seviyesini artıran idrar söktürücü ilaçlar, muz ve patates gibi potasyum açısından zengin besinlerle birlikte alındığında sorunlara neden olabilir. Hekiminizle görüşerek potasyum içeren besinleri diyetinizden kontrol altına alabilirsiniz.

    Yeşil yapraklı sebzeler / Kan sulandırıcı ilaçlar: Kan sulandırıcı ilaçlarla birlikte K vitamini içeren yeşil yapraklı sebzelerin tüketimi, ilacın etkisini azaltabilir. K vitamini içeren besinlerle ilacınızı aldığınız zaman arasında düzenli bir zaman dilimi bırakmak önemlidir.

    İncir, tavuk ciğeri / Antidepresanlar: Bazı antidepresan ilaçlarla tiraminden zengin besinlerin bir arada tüketilmesi kan basıncını yükseltebilir. Antidepresan kullanırken tiraminden zengin besinleri tüketmemeye özen gösterin ve hekiminizden bu konuda bilgi alın.

    Çay, çikolata / Bronşları genişleten ilaçlar: Bronşları genişleten ilaçlarla çay, kahve, çikolata gibi kafein içeren besinlerin bir arada tüketilmesi kalp atış hızını artırabilir. Bu nedenle, bronş genişletici ilaç kullanırken kafein içeren besinlere dikkat edin ve hekiminizle görüşün.

besinler Bu besinlerle bu ilaçları bir arada tüketmek sakıncalı olabilir Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı Ozman sağlıklı beslenme ilaçlarla besin tüketimi yaşam sağlık samsun haber gündem haber