Bu Sekiz Tavsiye Kalp Hastalığı Riskini Azaltıyor

TAKİP ET

Yapılan araştırmalara göre, sekiz yaşam tarzı faktörüne dikkat etmek, kalp krizi ve felç dahil olmak üzere çeşitli nedenlerden ölme riskinizi yaklaşık yüzde 80 oranında azaltıyor.

Her yıl milyonlarca insan kalp-damar hastalıkları nedeniyle hayatını kaybediyor, ancak yeni bir araştırma, birkaç temel yaşam tarzı alışkanlığını benimsemenin bu sayıyı azaltmaya yardımcı olabileceğini gösteriyor. 

Amerikan Kalp Derneği tarafından 5.600'den fazla kişi üzerinde yapılan araştırmada, sağlıklı beslenmek, gecede yedi ila dokuz saat uyumak, sigara içmemek, düzenli egzersiz yapmak ve kan basıncını, kan şekerini, kolesterolü ve kiloyu kontrol altında tutmak gibi sekiz maddeye uyan kişilerin kardiyovasküler hastalık geliştirme riskinin yüzde 36 azaldığı bulundu.

Ailesinde kalp hastalığı öyküsü olan kişilerin bu duruma yakalanma ve kalp veya felçten ölme riskleri ise yüzde 39 oranında azaldı. Profesör Jiantao Ma, bu sekiz yaşam tarzı faktörüne dikkat etmenin, yaşınız veya sağlık geçmişiniz ne olursa olsun, kalp hastalığı riskinizi azaltabileceğini söyledi.

Araştırmacılar, kalp-sağlıklı yaşam tarzı seçimlerinin, kişinin genel sağlığına katkıda bulunan vücudun ve hücrelerinin biyolojik yaşlanmasını nasıl etkilediğini inceledi. Genetik, diyet, egzersiz ve çevre gibi birçok faktör vücudun yaşlanmasını etkileyerek DNA üzerinde izler bırakıyor. Bilim insanları bu belirteçleri okuyarak kanser veya kalp hastalığı gibi sağlık durumlarına yakalanma olasılığını belirleyebiliyor.

Amerikan Kalp Derneği Dergisi'nde yayınlanan çalışmada, 1948'de başlayan ve kardiyovasküler hastalık risklerini anlamak için bireyleri ve ailelerini izleyen Framingham Kalp Çalışması'ndaki 5.680 katılımcının DNA'sı analiz edildi. Deneklerin ortalama yaşı 56 idi.

Veri seti eski olduğu için, araştırmacılar katılımcıların aile geçmişleri hakkında ayrıntılı bilgiye sahipti ve bu, kalp hastalığına genetik yatkınlıklarını belirlemelerini sağladı. Yaşam tarzı alışkanlıklarına, aile geçmişine ve DNA değişikliklerine bakıldığında, yüksek yaşam tarzı puanına sahip kişilerin, düşük yaşam tarzı puanına sahip kişilere göre kardiyovasküler hastalıktan ölme riskinin yüzde 36 daha az olduğu bulundu. Genetik olarak kardiyovasküler hastalık geliştirmeye yatkın olan kişilerde, tüm nedenlere bağlı ölümler de yüzde 78 oranında azaldı.

Sağlıklı Bir Yaşam İçin 8 Tavsiye

Sağlıklı Beslenmek: Dengeli ve besleyici bir diyet uygulamak.
Yeterli Uyku: Gecede yedi ila dokuz saat uyumak.
Sigara İçmemek: Tütün ürünlerinden uzak durmak.
Düzenli Egzersiz: Haftada en az 150 dakika orta yoğunlukta egzersiz yapmak.
Kan Basıncını Kontrol Etmek: Tansiyonu normal seviyelerde tutmak.
Kan Şekerini Kontrol Etmek: Kan şekerini dengede tutmak.
Kolesterolü Kontrol Etmek: Sağlıklı kolesterol seviyelerini korumak.
Kilo Yönetimi: Sağlıklı bir vücut ağırlığını korumak.
Bu tavsiyelere uyarak, kalp hastalığı riskinizi önemli ölçüde azaltabilirsiniz.