Büyük Tehlike Kapıda: 1556 Adet Tespit Edildi

TAKİP ET

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) kentteki yapı stokunun tespiti ve kentsel dönüşümü hızlandırmak amacıyla ücretsiz başlattığı hızlı tarama testlerinde bugüne kadar yüksek riskli ve çok riskli bin 556 bina tespit edildi.

ÇÖKEN BİNA TEHLİKETİ  GÖZLER ÖNÜNE SERDİ

Küçükçekmece Kartaltepe Mahallesi Geçit Sokak’ta durduğu yerde çöken bina, İstanbul’daki yapı stokunun durumunu yeniden gündeme taşıdı. 2020 yılında başlatılan hızlı tarama yöntemi ile bina inceleme projesi kapsamında, özellikle 1999 öncesi yapılan binaların risk durumu incelenmeye başlandı.

35 BİN YAPI İNCELENDİ

İBB’nin hızlı tarama testi için bugüne kadar 160 bin talep alındı. Bu talepler doğrultusunda ekipler, 35 bin yapıda analiz yaptı. İncelenen konutlar, dayanıklılıklarına göre A, B (Düşük Risk), C (Orta Risk), D (Yüksek Risk) ve E (Çok Yüksek Risk) kategorilerine ayrıldı. Analiz sonuçlarında, incelenen konutların yüzde 50’si yüksek ve çok yüksek riskli olarak sınıflandırıldı.

HER AN ÇÖKECEK 1556 BİNA

Analiz sonuçlarına göre, bin 556 bina kendi yükünü dahi taşıyamayacak durumda. Bugüne kadar bu binalardan 178’i yıkıldı, 96 binada resmi işlem başlatıldı ve bin 443 bina için mülk sahipleri ve ilçe belediyeleri bilgilendirildi. Bu binaların yıkımıyla birlikte 2 bin 907 bağımsız birimin yok edilmesi ve 10 bini aşkın kişinin tahliye edilmesi planlanıyor. İBB, bu binaların hem mülk sahiplerine hem de kiracılarına aylık 7 bin TL kira desteği sağlıyor.

OLASI DEPREMDE 200 BİN YAPI ÇOK RİSKLİ

İstanbul’da yaklaşık 1,2 milyon yapı bulunduğunu belirten İBB Genel Sekreter Yardımcısı Gürkan Akgün, bu yapıların 800 bininin 2000 yılı öncesine ait olduğunu söyledi. Akgün, hasar tahmin tespitine göre olası bir depremde yaklaşık 200 bin yapının kullanılamaz hale geleceğini öngördüklerini ve bu binalarda 1,3 milyon hane bulunduğunu aktardı. Deprem riski taşıyan binaların özellikle Marmara kıyısındaki batı ilçelerinde yoğunlaştığını belirtti.

HIZLI TARAMA TESTİ HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR

KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt, Küçükçekmece’de çöken binanın hızlı tarama testine başvurmuş olması halinde, İBB veya bir müteahhitle anlaşarak yapısını yenileme sürecine girebileceğini ve bu felaketin yaşanmayacağını vurguladı. Kurt, vatandaşların bu konuda yeterince bilgi sahibi olmadığını belirtti ve İBB iştirakleri KİPTAŞ, İstanbul İmar A.Ş. ve BİMTAŞ'ın paydaşı olduğu İstanbul Yenileniyor platformuna gelen başvurularla ilgili verileri paylaştı. Bugüne kadar toplam 32 bin 780 başvuru yapıldığını ve bu başvuruların 39 ilçe, 531 mahalle ve 481 bin 134 bağımsız birimi kapsadığını ifade etti.

Ali Kurt, uzlaşma sürecinde olan 1.013 başvuru bulunduğunu ve bu başvuruların 34 ilçe, 175 mahallede 25 bin 606 bağımsız birimi kapsadığını belirtti. Bu başvurular, 96 bin 396 kişiyi ilgilendiriyor.

İstanbul’da yapı stokunun güvenliği konusunda atılan bu adımlar, olası bir depremde yaşanabilecek büyük tehlikeleri önlemek adına hayati önem taşıyor. Vatandaşların hızlı tarama testlerine başvurarak yapılarının durumunu öğrenmeleri ve gerekli önlemleri almaları çağrısı yapıldı.