Çalışanların Yüzde 35'i Emeklilikte İki Maaş Alacak
Türkiye'de çalışanların yüzde 35'i, BES sayesinde emeklilikte çift maaş alacak. Tamamlayıcı emeklilik ile BES arasındaki farkları öğrenin.
Türkiye’de 2017 yılından bu yana uygulanmakta olan Bireysel Emeklilik Sistemi (BES), çalışanların emeklilikte ikinci bir maaş alma fırsatını sunuyor.
Otomatik katılım yoluyla çalışanların maaşlarından brüt asgari ücretin yüzde 3’ü kesilerek sisteme dahil ediliyor. Bugün itibarıyla BES'te 7.5 milyon çalışan bulunuyor. Bu, toplam çalışanların yüzde 35'inin emeklilikte iki maaş alacağı anlamına geliyor.
BES NEDİR VE KİMLERİ KAPSIYOR?
Bireysel Emeklilik Sistemi, sosyal güvenlik sistemini tamamlayıcı bir yapıya sahip ve emeklilikte ek gelir sağlama amacı taşıyor. Sisteme dahil edilen çalışanların yüzde 35’i, BES sayesinde tasarruf yaparak ikinci bir emeklilik hakkı kazanıyor. Bu çalışanların 1 milyonu kamu sektöründe, 6.5 milyonu ise özel sektörde çalışıyor. Özel sektör çalışanlarının yüzde 37’si, kamu çalışanlarının ise yüzde 27’si BES’e katılmış durumda.
BES FONLARININ BÜYÜKLÜĞÜ 75 MİLYAR TL’Yİ AŞTI
Sistemde kalan 7.5 milyon çalışanın emeklilik fonlarının toplam büyüklüğü 75.2 milyar TL’yi geçti. Bu tutarın 70.6 milyar TL’si çalışanların maaşlarından kesilerek emeklilik fonlarında biriken tutar, 4.6 milyar TL’si ise devletin yaptığı katkıdan oluşuyor.
TAMAMLAYICI EMEKLİLİK İLE BES ARASINDAKİ FARKLAR
Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi ile BES arasında iki önemli fark bulunuyor. Birincisi, BES’te maaş kesintilerine ek olarak devlet katkısı yapılırken, tamamlayıcı emeklilikte işverenin de katkı yapması gerekecek. İkinci fark ise çalışanların sistemden çıkma koşulları. BES’te çalışanlar istedikleri zaman sistemden çıkabiliyor, ancak tamamlayıcı emeklilikte sistemden çıkış daha kısıtlı olacak.