Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Sokak Hayvanları Mesajı: Tedbir Alalım ama Ölçüyü Koruyalım

TAKİP ET

Sahipsiz köpeklerin iğneyle öldürülmesiyle sonuçlanabileceği için kamuoyunda tepki toplayan sokak hayvanları tasarısında sona gelindi. AK Parti'nin MYK toplantısında Erdoğan'a anlatılan çalışma, gelecek hafta Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın masasına gelecek. Erdoğan, taslak çalışma için "Tedbir alalım ama ölçüyü de iyi koruyalım" değerlendirmesi yaptı.

AK Parti'nin Sokak Hayvanları Tasarısı

AK Parti sahipsiz sokak hayvanları konusunda yürüttüğü çalışmalarda sona yaklaştı. Taslak, gelecek hafta Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın masasına sunulacak. Taslak çalışma, Erdoğan’ın son rötuşlarının ardından muhalefete de götürülecek.

Tepki Çeken Uyutma Planı

Sahiplenilmeyen köpeklerin öldürülmesi anlamına gelen uyutma planı, Türkiye’de geniş kesimlerin tepkisiyle karşılaştı. AK Parti’nin hazırladığı taslağa ilişkin son MYK toplantısında Erdoğan’a sunum yapıldı. Sunumda, uyutma olarak anılan yöntem savunuldu. Sunumda sokak hayvanlarının hem insanlara hem de birbirlerine zarar vermesini engellemek için bu yöntemin en uygun olduğu savunulurken, "Bu yolla sadece çocuklar başta olmak üzere insanları değil; zararsız diğer köpekleri de korumuş olacağız" ifadeleri kullanıldı.

Erdoğan’ın Talimatı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sunumun ardından "Tedbir alalım ama ölçüyü de iyi koruyalım. Bu haliyle çalışın" talimatını verdi.

Taslakta Öngörülen Değişiklikler

Hazırlanan taslak ile Hayvanları Koruma Kanunu’nda 8 maddede değişiklik öngörülüyor. Kanunun 3. maddesine “sahipsiz sokak hayvanı” tanımı eklenecek, 6’ncı maddede “köpeklerin yakalanması ve kısırlaştırılmasıyla” ilgili genel hükümler sıralanacak. Vatandaşlar tarafından şikâyet edilen, Emniyet ya da belediye tarafından bilinen, belirli yerlerde bulunan çeteleşmiş, saldırgan hale gelmiş, anatomik yapısı bozulan ve kuduz riski taşıyan köpekler öncelikli olarak toplanacak. Mahallelerde, vatandaşlar tarafından bilinen ve beslenen zararsız köpekler ise kısırlaştırılmak şartıyla sokakta kalmaya devam edecek.

İğneyle Öldürülme Düzenlemesi

Kanunun 13. maddesinde yapılacak değişiklikle, toplanan sokak köpekleri arasında barınak koşullarında yaşamını devam ettiremeyecek durumda hasta ve saldırgan olanlara ve 1 ay içinde sahiplendirilmeyenlere iğneyle uyutma uygulanacağı düzenlenecek. Sahiplendirilen hayvanlar ise çiple takip edilecek.

cumhurbaşkanı erdoğan AK Parti sahipsiz sokak hayvanları konusu sokak hayvanları mesaj ak parti myk taslak çalışması samsun haber gündem haber