Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Yapay Zekâ Alanında 71 Yeni Program Geliyor

TAKİP ET

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Yapay Zekâ Politikaları Derneği'nin (AIPA) düzenlediği AI Tomorrow Summit etkinliğine katılarak, yapay zekâ alanında 71 yeni programın açılacağını duyurdu.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Yapay Zekâ Politikaları Derneği’nin (AIPA) düzenlediği AI Tomorrow Summit etkinliğine katıldı. Burada yaptığı konuşmada, yapay zekâ uygulamalarında çığır açan gelişmelere tanıklık edildiğini ve bu gelişmelerin tarihteki hiçbir değişimle karşılaştırılamayacak kadar hızlı gerçekleştiğini vurguladı.

Yılmaz, yapay zekânın dönüştürücü etkisinin eğitimden tarıma, sağlık sektöründen enerjiye ve ekonomiye kadar hayatın birçok alanında hissedildiğine dikkat çekti. 2030 yılına kadar yapay zekânın küresel ekonomiye katkısının yaklaşık 15,7 trilyon dolara ulaşmasının beklendiğini belirten Yılmaz, bu artışın 6,6 trilyon dolarının üretkenlikten, 9,1 trilyon dolarının ise tüketim etkisinden kaynaklanacağını söyledi.

Türkiye'de şu anda 40'tan fazla yapay zekâ odaklı yüksek lisans ve doktora programı ile 30'un üzerinde üniversitede ileri analitik, yapay zekâ ve robotik araştırma merkezleri bulunduğunu ifade eden Yılmaz, ileride bu alanda uzmanlaşmış bir üniversitenin olabileceğini belirtti. Gelecek dönemde yapay zekâ alanında 71 yeni ön lisans ve lisans programının açılmasının planlandığını ve alana özgü meslek standartları ile beceri haritalarının çıkarıldığını açıkladı.

Yılmaz, yapay zekâ ekosisteminin gelişimini çok önemsediklerini ve TÜBİTAK'ın hayata geçirdiği yapay zekâ ekosistem çağrılarıyla özel sektör ve akademiyi bir araya getirip ortak çalışmaları desteklediklerini bildirdi. Türkiye'de halihazırda yaklaşık 750 yapay zekâ odaklı girişimin (startup) bulunduğunu ve kamu destekleri sayesinde bu sayının hızla artmasının beklendiğini sözlerine ekledi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz yapay zeka Yapay Zekâ Politikaları Derneği’nin (AIPA) AI Tomorrow Summit etkinliği yapay zeka alanında 71 yeni program teknoloji samsun haber gündem haber