Cumhuriyetin 100. Yılında 100 Milyon Yavru Balık Su Kaynaklarına Bırakıldı

TAKİP ET

Tarım ve Orman Bakanlığı, Su Kaynaklarının Balıklandırılması Projesi kapsamında Cumhuriyetin 100. yılında su kaynaklarına 100 milyon yavru balık saldı.

Proje hakkında açıklamalarda bulunan Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Nuri Yılmaz, Türkiye genelinde 76 ilde 1106 su kaynağında balıklandırma çalışmalarının yürütüldüğünü belirtti.

Yılmaz, göletlerden barajlara ve denizlere kadar birçok farklı su kaynağında balıklandırma çalışmalarının gerçekleştirildiğini vurgulayarak, Türkiye'nin Akdeniz Çanağı içindeki ülkeler arasında en fazla balıklandırma yapılan ülke olduğunu ifade etti. Balıklandırma çalışmalarının, kaynakların zamanla dejenere olması nedeniyle gereklilik arz ettiğini dile getiren Yılmaz, bu misyon doğrultusunda Türkiye'nin dört bir yanındaki su kaynaklarını balıklandırdıklarını söyledi.

Yılmaz, Türkiye genelinde yedi bölgede bulunan üretim tesislerinde yavru balık üretildiğine dikkat çekerek, bu yavru balıkların kaynaklara bırakılarak hem gelir getirici bir faaliyet oluşturulduğunu hem de insanların hayvansal protein ihtiyaçlarının karşılandığını belirtti. Son 10 yılda 600 milyon yavru balığın göl, gölet ve barajlara bırakıldığını açıklayan Yılmaz, 2020'de 65 milyon, 2021'de 85 milyon yavru balık ürettiklerini ifade etti.

Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. kuruluş yılı olan 2023'te ise 100 milyon yavru balık üreterek bir rekor kırdıklarını belirten Yılmaz, bu çalışmaların gelecek nesillere temiz ve zengin bir çevre bırakılması amacıyla gerçekleştirildiğini vurguladı.

Yılmaz, balıklandırma çalışmalarının, bilim dünyası, karar vericiler ve sektör temsilcileri tarafından sahiplenilmesi gerektiğini dile getirerek, doğru zamanda doğru balığı, doğru türü ve doğru kaynağa bırakma ilkesiyle sürdürülebilirlik esaslarına bağlı kalarak kaynakların rehabilite edildiğini ve desteklendiğini ifade etti.