Defne ve Şifalı Bitkiler Samsun'dan Dünyaya
Samsun'un 19 Mayıs ilçesinde 20 çeşit tedavi bitkisi işlenip ihraç ediliyor. Tesiste istihdam sağlanırken, bölge ekonomisine katkı sağlanıyor.
Samsun'un 19 Mayıs bölgesinde Ekolojik Üreticiler Derneği tarafından kurulan kurutma ve işleme tesisi, bölgede 20 farklı tedavi bitkiyi işleyerek ihracata kazandırıyor.
Defne yaprağı, salep, kekik, nane, ada çayı, ekinezya, limon otu ve kantaron gibi bitkiler işleniyor. Gıda, kozmetik, tıp ve kimya gibi pek çok bitki kullanılan bu ürünler, ihracatçı firmalar aracılığıyla yurt dışına gönderiliyor.
TESİSİN KURULUŞU VE FAALİYETLERİ
Ekolojik Üreticiler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hakkı Karaman, 2019 yılında tesis ettiklerini belirttiklerini şu bilgileri paylaştı:
“2014 yılında bu şekilde başlayan bu büyüme, bölgesel üretimi arttıran bir tesis kurma sistemi doğdu. Şu anda 20 farklı tıbbi bitkiyi işliyoruz. Tesisimizde 5'i sigortalı, toplam 20 kişi istihdam edilebilir. Ürünlerimizi ihracatçı firmalara teslim ederek yurt amacıyla gönderiyoruz. Şu ana kadar ilçemize yaklaşık 15-20 milyon TL kazandırdık.”
Doğal eğitimde işlendiğini belirten Karaman, orman köylüsünden gerekli izinlerle alınan, başarısız ekonomiye kazandırıldığını ifade etti. Bölgeye özgü defne yaprağı üretimine de önem verdiklerini belirten Karaman, “Geçen yıl 200 bin defne fidanı dağıttık. Bu yıl hedefimiz 1 milyon fidan dağıtmak. Üreticilere alım rejimi veriyor ve Avrupa'nın tanımlı yakıt ihtiyacını Türkiye'den karşılamaya katkı sağlayacak” dedi.
Kurutma ve işleme sırasında ortaya çıkan atıklar, istenmeyen yerler olarak değerlendiriliyor. Böylece hem bağışlanmak sağlanıyor hem de ekonomik bir çözüm üretiliyor.
DEFNE FİDANI ÜCRETSİZ DAĞITILIYOR
Karaman, “19 Mayıs ilçesinde yaşayan herkese ücretsiz defne fidanı dağıtıyoruz. Alımda sınırımız yok. Bu yıl 200 ton yaş defne yaprağı toplamayı hedefliyoruz” diye konuştu.