Depozito İade Sistemi Başlıyor: İade Ücreti Belli Oldu

TAKİP ET

1 Ocak 2025'te devreye girecek Depozito İade Sistemi ile her şişe için 25 kuruş iade edilecek. Haberin detayları...

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın sıfır atık hedefi doğrultusunda yürüttüğü Depozito İade Sistemi (DYS), 1 Ocak 2025'te hayata geçiyor. Bu sistemle, su, soda, kola, meyve suyu ve bira şişeleri 25 kuruş karşılığında toplanacak.

Sıfır Atık Projesi ve Depozito İade Sistemi

Depozito İade Sistemi, sıfır atık projesi kapsamında atık yönetiminde önemli bir adım olacak. Cam, plastik ve metal ambalajlı içecekler için uygulanacak bu sistemle, büfe, bakkal ve marketlerde 25 kuruş depozito alınacak.

E-Cüzdan ile Kazanımlar

Türkiye Emlak Katılım Bankası altyapısıyla oluşturulacak e-cüzdan sistemi sayesinde, geri dönüşüme kazandırılan her şişe için vatandaşların hesabına 25 kuruş eklenerek alışverişlerde kullanılabilecek bir birikim sağlanacak.

1 Ocak 2025'e Hazırlık

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bünyesindeki Türkiye Çevre Ajansı tarafından yönetilen Depozito Yönetim Sistemi, 1 Ocak 2025 itibarıyla devreye girecek. İlk olarak 1 Ocak 2021'de başlaması planlanan ancak çeşitli nedenlerle ertelenen DYS, 100 mililitre ile 3 litre arasındaki tek kullanımlık içecek ambalajları için uygulanacak.

5 Bin Noktada Geri Alım Sistemi

2025 yılı boyunca tüm il ve ilçelerde toplamda 5 bin geri alım noktası kurulacak. Depozito iade makineleri öncelikle belediyeler, millet bahçeleri ve üniversitelerde yer alacak. Ayrıca zincir marketler, alışveriş merkezleri, oteller, restoranlar ve kafeteryalarda da bu makineler yaygınlaştırılacak.

 

depozito iade sistemi sıfır atık çevre bakanlığı geri dönüşüm e-cüzdan çevre ajansı depozito makineleri samsun haber gündem haber