Dışişleri Bakanı Fidan: "3. Dünya Savaşı Riski Var"

TAKİP ET

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, katıldığı bir televizyon canlı yayınında dünya genelindeki çatışma noktalarına değinerek savaş uyarısında bulundu. Habertürk ekranlarında konuşan Bakan Fidan, "3. Dünya Savaşı riski var mı?" sorusuna dikkat çekici bir yanıt verdi. Fidan, "Böyle bir risk var. Dünya, 3. Dünya Savaşı riskini ciddiye almalı. Biz bunu ciddiye alıyoruz. Gazze'deki katliam, insanlığı ortadan ikiye bölen bir soykırım," ifadelerini kullandı.

"Gazze'deki Soykırım İnsanlığı Bölüyor"

Gazze'deki olaylara vurgu yapan Bakan Fidan, "Gazze'deki soykırım, insanlığın belli bir noktada odaklandığı ve aynı frekansta birleştiği bir konu. Öte yandan, bunun karşısında duran bir yapı var ve bu yapının Ukrayna'da devam eden bir sorunsalı var," dedi.

"Büyük Fay Kırılmaları, Daha Sonra Etkilerini Gösterecek"

Gazze'deki ateşkesin neden sağlanamadığına da değinen Fidan, "Netanyahu liderliğindeki İsrail, Hamas'ı bahane ederek Filistin direniş hareketini yok etmek ve işgali meşrulaştırmak istiyor. Avrupalı devletler ve ABD, İsrail'in bu politikasını destekliyor. Devam eden katliamın hala sürmesi, uluslararası sistemin bir şey yapmadığını gösteriyor," şeklinde konuştu.

"Savaşın Yayılması Büyük Sıkıntı"

Bakan Fidan, "Gazze'deki savaş ve dünyanın bölünmesi, büyük çoğunluğun Filistin'in yanında yer alması, dünyanın gidişatı açısından önemli. Dünya, iki devletli çözümü bir an önce İsrail'e dayatmalıydı. Bu olsaydı barış sağlanabilirdi," ifadelerini kullandı. Fidan ayrıca, İsrail'in Hamas'a yönelik askeri hedeflerini gerçekleştirdikten sonra Hizbullah'a ve dolayısıyla Lübnan'a saldırabileceğini belirtti.

"YPG Konusunda Problemli Olduğumuz 2,5 Aktif Ülke Var"

Terörle mücadele konusuna da değinen Fidan, "YPG konusunda problemli olduğumuz 2,5 aktif ülke var: ABD, İngiltere ve biraz da Fransa. ABD, oradaki varlığını devam ettiriyor. Biz, bu sıkıntıyı her düzlemde gündeme getiriyoruz," dedi.

Türkiye-BRICS İlişkileri

BRICS ile ilişkiler hakkında da konuşan Fidan, "BRICS, ekonomik amaçlı bir platform. G-7 daha fazla siyasi konularla ilgileniyor. BRICS ise ekonomik amaçlı ve farklı medeniyetleri, ırkları bünyesinde barındırıyor. Daha kurumsal hale gelirse ciddi fayda sağlar," dedi.

"Dış Ticaret Hacmimizin En Yüksek Olduğu İki Ülke BRICS Üyesi"

Fidan, "Dış ticaret hacmimizin en yüksek olduğu iki ülke Çin ve Rusya, BRICS üyesi. İlişkilerimiz var ve müzakerelerimizi yapıyoruz. BRICS üyesi ülkelerle ticaret ve iş birliğimizi sürdürüyoruz," şeklinde konuştu