Dışişleri Bakanlığı: Pontus İddiaları Asılsızdır

TAKİP ET

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Yunanistan'da aşırı sağcı gruplar tarafından düzenlenen bazı etkinlik ve açıklamalara yazılı bir yanıt verdi.

Açıklamada, "Pontus" teriminin antik çağlardan kalma bir tanımdan ibaret olduğu belirtildi. Ayrıca, Pontus iddialarının popülist söylemlerle ortaya atıldığı ve asılsız olduğu vurgulandı.

"Pontus İddiaları Asılsızdır"

19, yüzyılın sonunda ortaya çıkan Pontusçu faaliyetlerin Yunanistan'ın "Büyük Yunanistan (Megali İdea)" planının bir uzantısı olduğuna işaret edilen açıklamada, konunun, Türk ve Rum ahalisinin mübadelesi ile sonuçlanmış tarihi bir sürecin asılsız iddialara konu edilerek istismarından ibaret olduğu ifade edildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Yunanistan’daki aşırı sağcı grupların, İstiklal Savaşımızın başlangıcı olarak kabul ettiğimiz 19 Mayıs 1919’dan 75 yıl sonra, 1994’te, popülist söylemlerle ortaya attığı Pontus iddiaları asılsızdır."

"Türk-Yunan İlişkilerine Zarar Vermek İstiyorlar"

Açıklamada, bu tür iddiaların Türk-Yunan ilişkilerine zarar vermeyi ve Yunanistan siyasetinin sağduyulu kesimlerini zor durumda bırakmayı hedeflediği vurgulandı. Dışişleri Bakanlığı, Yunanistan ile ikili ilişkilerde son dönemde olumlu bir ivme yakalandığını belirterek, Yunanistan hükümetinden beklentilerini şu sözlerle dile getirdi:

"Yunanistan hükümetinden beklentimiz, sorumsuz bazı siyasetçilerin gelecek nesillerin barış ve huzur ortamında yaşamasını engellemeye yönelik çabalarına karşı net bir tutum ortaya koymasıdır."

Pontus İddiaları Asılsızdır yunanistan Pontus Megali İdea Dışişleri Bakanlığı