Doğu Karadeniz'de Bu Yaz Korkulan Kene Vakaları Artışı Görülmedi

TAKİP ET

Doğu Karadeniz Bölgesi'nde bu yaz kene vakası sayılarında belirgin bir artış yaşanmadı. Mayıs ve Haziran aylarında bölge illerinden gelen 12 Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastası tedavi edilerek taburcu edildi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, bu sene özellikle Kurban Bayramı döneminde KKKA vakalarının artabileceğine dair endişeler taşıdıklarını ancak beklenen artışın gerçekleşmediğini belirtti. Yılmaz, "Kurban Bayramı döneminde KKKA vakalarının artmasını bekliyorduk; ancak vakalar aynı seviyede kaldı. Ağustos ile birlikte vakaların azalmasını bekliyoruz. Mayıs ve Haziran aylarında bize gelen hasta sayısı 12 civarındaydı. Şu anda servisimizde yatan hasta yok" dedi.

Prof. Dr. Yılmaz, "Bölgeden gelen hastalarımızı dönem dönem tedavi edip taburcu ediyoruz. Hastanemizde şu ana kadar vefat eden hastamız olmadı ancak farklı yerlerde vefat haberlerini duyuyoruz. Özellikle Gümüşhane, Kelkit, Şiran, Artvin, Ardanuç ve Şebinkarahisar'dan gelen hastalarımız oldu ve hepsi şifa ile taburcu edildi. Bu bölgelerde tarlaya, bağ, bahçeye giderken koruyucu önlemler alınması gerekiyor. Çorapları pantolonun üzerine çekmek ve eve döndükten sonra vücutta kene olup olmadığını kontrol etmek önemli. Kene vücutta ne kadar uzun süre kalırsa enfeksiyonun şiddeti o kadar artabiliyor. Bu seneki rakamlar geçen seneye benzer. KKKA vakaları Tokat ve Sivas bölgelerinde daha fazla görülüyor. Bizde de geçen seneyle benzer rakamlar var. İnsanlarımızın uyarılara daha duyarlı olmasıyla birlikte vaka sayısının artmadığını düşünüyoruz" diye konuştu.

Doğu Karadeniz Bölgesi kene vakası korkulan olmadı vaka görülmedi Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Prof. Dr. Gürdal Yılmaz çevre doğa samsun haber gündem haber