Döviz Kuru Engelliyi Evine Hapsetti!

TAKİP ET

Engelli bireyler, döviz kurundaki artıştan dolayı tekerlekli sandalyeye ulaşmakta zorlanıyor. Özellikle deprem bölgesinden yoğun talep gelirken, bağışçıların azaldığına dikkat çekildi.

Engelli vatandaşların hayat kalitesini artıran, topluma karışmasını sağlayan tekerlekli sandalyelerin fiyatları, döviz kurlarındaki yükseliş nedeniyle engellilerin bütçesini zorluyor.

15 bin liradan başlayan akülü sandalye fiyatları, özelliklerine göre 90 bin liraya kadar çıkıyor. Manuel tekerlekli sandalye fiyatları ise 2 bin liradan başlayarak 10 bin liraya kadar yükseliyor.

BAĞIŞLAR ÇOK AZALDI

Engelli Hakları Federasyonu Başkanı Cemalettin Gürsoy, "Döviz kurunun yükselmesi en fazla engellileri vurdu. Çocuk akülü sandalyeleri 10 bin liradan başlıyor. En basit model akülü sandalyeler 16-17 bin lira" ifadelerini kullandı.

Protez ücretlerine de işaret eden Federasyon Başkanı Gürsoy, "Protez ücretleri çok yüksek. 30-35 bin liraya kadar dayandı" dedi. Gürsoy, "Çoğu engelli vatandaş evinden dışarı çıkamıyor. Eskiden tekerlekli sandalye bağışları çoğunluktaydı. Ancak bu son zamanlarda çok kısıtlı oluyor. Maalesef döviz kurlarının yükselmesi çoğu engelliyi evine hapsetti" diye konuştu.

DEPREM BÖLGESİNDEN TALEP VAR

Özellikle deprem bölgesinden tekerlekli sandalyeye yoğun talep olduğunu belirten Gürsoy, "Günde 20-25 vatandaşımız bize tekerlekli sandalye için başvuruyor. Oradaki engelli sayımızı bilemiyoruz. Bu sayıya kaç tane yeni engelli eklendi bilemiyoruz. Devletten yardım alamıyoruz. Hayırseverler yardımcı oluyor. Modern dilenci olduk. Biri hayır yaparken bile kılı kırk yarıyor. Çünkü yapılan yardımlar yerine ulaşmıyor" ifadelerini kullandı.