Elektrikli Çimento: Çevre Dostu Bir Gelecek Mümkün mü?

TAKİP ET

Bilim insanları, yıkılan binalardan elde edilecek çimentoyu geri dönüştürmeyi başardı ve çimento üretiminde sera gazlarının hiç açığa çıkmamasını sağlayabilecek bir yöntem geliştirdi. İlerleyen teknoloji ile birlikte elektrikli çimento üretiminin mümkün olabileceği belirtiliyor.

Çimento, dünyada en fazla kullanılan inşaat malzemesi olmasının yanı sıra, üretim süreci nedeniyle de gezegeni ısıtan gazların büyük bir kaynağı konumunda. Ancak araştırmacılar, çelik ve çimento geri dönüşüm süreçlerini birleştirerek çimento üretiminde sıfır karbon salımı hedefine ulaşmayı başardı.

Cambridge Üniversitesi'nden bilim insanları tarafından yapılan araştırmada, yüksek ısıda elde edilen çimentonun yeniden kullanılabilecek şekilde etkin hale getirilmesi sağlandı. Bu süreçte çimento üretiminde kullanılan cürufun geri dönüşümü de önemli bir rol oynuyor.

Elektrikli çimentonun üretimi için küçük ölçekli deneyler yapıldı ve yüksek kaliteli çimento üretimi başarıldı. Araştırmacılar, bu yöntemin dünyada bir ilk olduğunu ve sıfır karbon çimento üretiminin mümkün olduğunu savunuyor.

İlerleyen süreçte, elektrikli çimento üretiminin geleneksel çimento üretimi ile rekabet edebilecek miği konusu henüz belirsizliğini koruyor. Ancak elektrikli çimento üretiminin daha düşük maliyetli olabileceği umut verici bir gelişme olarak öne çıkıyor.

İspanyol şirket Celsa, Galler'deki fabrikasında elektrikli çimento üretimini uygulamaya çalışacak, bu da bu yenilikçi yaklaşımın endüstriyel boyuta taşınabileceğine dair bir adım olarak görülüyor.

Elektrikli Çimento çevre dostu bir gelecek Elektrikli çimentonun üretimi İspanyol şirket Celsa ekonomi samsun haber gündem haber