Emanetin Emin Ellerde Atam

TAKİP ET

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün vefatının 86'ncı yıl dönümünde Samsun'da saat 09.05'te hayat durdu. Resmi törenlerin yanı sıra öğrencilerin hazırladığı çeşitli etkinliklerle Atatürk, sevgi ve özlemle bir kez daha anıldı.

Samsun'da ve ilçelerinde 10 Kasım Atatürk'ü Anma Günü etkinlikleri kapsamında Türkiye Cumhuriyeti Kurucusu Gazi Mustafa Kemak Atatürk'ün vefatının 86'ncı yıl dönümü nedeniyle Onur Anıtı'na çelenk koyma töreni yapıldı.

Samsun Valisi Orhan Tavlı, Garnizon Komutanı Gazi Tümgeneral Davut Ala ve Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, Onur Anıtı'na çelenk bıraktı. Saat 09.05 geçe 2 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

İLK ADIM ŞEHRİ SAMSUN

Anıt şeref defterini imzalayan Vali Orhan Tavlı, "İlk adımını 19 Mayıs 1919'da Samsun'umuzda attığınız Milli Mücadele'yi zafere ulaştırarak ilan ettiğiniz Cumhuriyetimiz, bugün de mazlumların umudu, kimsesizlerin kimsesi, aziz milletimizin gurur kaynağı olmayı sürdürmektedir. En büyük eseriniz olarak bizlere emanet ettiğiniz ve geçtiğimiz yıl ilk asrını geride bıraktığımız Cumhuriyetimizi ilelebet payidar kılmak için gayretle çalışmaya, en büyük idealiniz olan ülkemizi muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkarma hedefi doğrultusunda emin adımlarla ilerlemeye devam ediyoruz" dedi.

ATATÜRK'ÜN YATAĞINA KARANFİL

Daha sonra Atatürk Kültür Merkezi'nde Devlet Güzel Sanatlar Galerisi tarafından düzenlenen Atatürk Fotoğrafları Sergisi ziyaret edildikten sonra Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun'a gelişinde kaldığı Mantika Palas'ın restore edilmiş hali olan Gazi Müzesi ziyaret edildi. Atatürk'ün yatağına karanfil bırakıldı.

Büyük Cami'nde düzenlenen mevlit programıyla Atatürk ve silah arkadaşları dualarla anıldı. Onur Ateş Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından gösteriler sunuldu.

1 SAATLİK NÖBET SAYGISI

İlkadım ilçesi 19 Mayıs Mahallesi Ağabali Caddesi'nde Tiyatrocu Yazar Altan Yücebaş, 20 yıldır aralıksız saat 08.05'de başladığı 1 saatlik saygı nöbetini saat 09.05'te sona erdirdi. 

09.05'TE TREN DURDU

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün hayata gözlerini yumduğu 09.05'te sirenler çalınca devlet demiryolları trafiği durdu. Samsun-Sivas seferini yapan yolcu treninin makinisti sirenlerin çalmasıyla Ayvacık ilçesine bağlı Meşelidüz mevkisinde kornaya basarak treni durdurdu. Trende bulunan yolcular saygı duruşunda bulundu.

ÜLKÜ OCAKLARI'NDAN KAN BAĞIŞI KAMPANYASI

Samsun Ülkü Ocakları üyeleri, Türk Kızılay'ın Cumhuriyet Meydanı'ndaki mobil kan bağış aracına gelerek, "Ata için bir can, Ata için bir kan" sloganıyla kan bağışında bulundu.

Ülkü Ocakları Samsun İl Başkanı Gökhan Yaşar, "Atatürk'ün şehri Samsun'un, Atamız'a karşı güzel duygular beslemesi dolayısıyla kan bağışına katılım oldukça fazla" dedi. Kış aylarında kan bağış oranının azaldığını ve kana ihtiyacın her daim olduğunu söyleyen Yaşar, şu ifadelere yer verdi: "Samsun'da ve Türkiye'nin diğer yerlerinde yatan hastalarımız için kan bağışında bulunuyoruz."

MHP Samsun İl Başkanı Burhan Mucur ise Ülkü Ocakları'na kan bağışı organizasyonu için teşekkür etti. Burhan Mucur, tüm Samsunluları kan bağışı yapmaya davet etti.

'BİR DEVRİN HİKAYESİ' GÖSTERİSİ

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, Vezirköprü, Havza, Bafra, Terme ve Çarşamba'da düzenlenen resmi törenler ve etkinliklerle anıldı. Vezirköprü'de Mustafa Tunç İlk-Ortaokulu tarafından "Bir Devrin Hikayesi" adlı gölge gösterisi sergilendi.

HAVZA ATATÜRK EVİ'NDE KONSER

Havza Yenilikçi Projeler Geliştirme Derneği (PROGEL) tarafından, Atatürk'ün Havza’da kaldığı 18 gün boyunca Milli Mücadele'nin temellerini oluşturduğu dönemin Mesudiye Oteli olan Havza Atatürk Evi'nde konser düzenlendi. Dernek üyesi müzik öğretmenleri, Atatürk'ün sevdiği 6 adet şarkı ve türküden oluşan mini enstrümantal konser verdi.

Bafra, Terme ve Çarşamba'da öğrenciler tarafından çeşitli gösteriler sunuldu. Zeybek gösterisi büyük alkış aldı. Resim, kompozisyon ve şiir yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.