Emekli ve Memur Zammı İçin Konuşulan Son Oranlar! En Düşük Emekli Maaşı İçin İki Senaryo

TAKİP ET

Memur ve emekli zammı için beklenen Mayıs ve Haziran enflasyon verileriyle birlikte emeklilerin zam oranı netleşecek. İşte en düşük emekli maaşı için konuşulan son rakamlar ve iki olası senaryo...

Türkiye İstatistik Kurumu'nun Nisan ayı enflasyon verileri açıklandı. Bu verilere göre, Nisan ayında enflasyon aylık bazda yüzde 3,18 arttı ve yıllık enflasyon yüzde 69,80 olarak belirlendi. Bu verilerle birlikte ilk dört ayın enflasyon artışı yüzde 18,72 olarak kesinleşti.

Memur emeklileri, SSK ve Bağ-Kur emeklileri için beklenen zam oranı henüz netleşmedi ancak öngörüler, altı aylık enflasyonun yüzde 25 bandında olacağı yönünde. Mevcut durumda emeklilerin hak ettiği zam oranı yüzde 18,72 ancak bu oran, SSK ve Bağ-Kur emeklileri için enflasyon farkı alırken, memur emeklileri için toplu sözleşme zammı artı enflasyon farkı olarak uygulanacak.

Ancak, hükümetin önceki uygulamalarına paralel olarak emekli zamlarını eşitleme ihtimali bulunuyor. Bu durumda, memur emeklileri lehine olan 5 puanlık fark kapatılabilir.

Yeminli mali müşavir ve ekonomist Muhammet Bayram'a göre, bu senaryoda hem memur emeklilerine hem de SSK ve Bağ-Kur emeklilerine ekstra bir artış yapılabilir. Ancak memurlara seyyanen zam yapılmayacağı düşünülüyor, zira özellikle seçim öncesi yapılan zam sebebiyle maaşlarında önemli bir artış yaşandı.

En düşük emekli maaşı için ise iki olası senaryo öne çıkıyor. Altı aylık enflasyon beklentisiyle yapılan hesaba göre en düşük emekli maaşı 12.500 TL civarında olabilirken, bir yıllık enflasyon beklentisi hesabıyla bu rakam 13.500-14.000 TL bandında olabilir.

Türkiye İstatistik Kurumu emekli memur emeklisi zam son oranlar iki seneryo ekonomi emekli maaşı samsun haber gündem haber