En Kapsamlı Denetim Başlıyor: Kripto Para Borsalarından Lüks Araç Ticaretine Kadar İncelenecek

TAKİP ET

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kripto para borsaları üzerinden yapılan işlemlerden, kırmızı et piyasasındaki kayıt dışı faaliyetlere kadar geniş bir yelpazeyi kapsayan en kapsamlı denetim sürecini başlatıyor. MASAK, Savcılık ve KOM'un işbirliği ile Maliye Bakanlığı müfettişleri, büyük mükellefleri sahada incelemeye başlayacak.

Kayıt dışı ekonomi ile mücadele kapsamında yapılan planlamada, Hazine ve Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı’na bağlı vergi müfettişleri etkili olmaya başladı. IBAN ve mail order üzerinden yapılan ödeme ve para transferlerinden, KDV oranlarının farklı uygulanmasına kadar birçok alanda denetimler gerçekleştirilecek.

Saha çalışmaları sırasında yalnızca vergi incelemesi yapılmakla kalmayacak, aynı zamanda kayıt dışılığa sebebiyet veren tüm aktörlerin tespit edilmesi için sorular yöneltilecek. Ayrıca, vergisini düzenli ödeyen mükelleflerin maruz kaldığı rekabet eşitsizliğini gidermeye yönelik yapısal düzenlemelere zemin hazırlayacak veriler de toplanacak.

Hürriyet'ten Neşe Karanfil'in haberine göre, süreç kapsamında yaklaşık 50 ili kapsayan ve 1000 civarında vergi müfettişinin katılımıyla birçok sektörü içine alan yaygın vergi incelemeleri yürütülecek. Sürece dahil olacak denetimler arasında; banka hesaplarının başkalarına kullandırılması, vergi istisna ve muafiyetlerinden yararlanan mükellefler tarafından yapılan işlemler, gayrimaddi hak ödemeleri, haksız yere stok affından yararlanan mükellefler, lüks araç ticareti uyum sektörü, perakende sektörü, ulaştırma ve depolama sektörü, enerji sektörü, sağlık sektörü, konaklama ve yiyecek hizmetleri sektörü, inşaat sektörü, tekstil sektörü radara alınacak. Bu sektörlerde faaliyet gösteren mükellefler, özel eğitim kurumları ile sahte fatura kullanılmak suretiyle vergi kaybına sebebiyet veren mükellefler başta olmak üzere orta ve büyük ölçekteki birçok mükellefe vergi incelemesi yapılacak.

en kapsamlı denetim ticaret bakanlığı denetim kripto para borsa lüks araçlar araç ticareti geniş kapsamlı inceleme ekonomi samsun haber gündem haber