Eski Atakum Belediyesi Başkanı Cemil Deveci, İshak Taşcı Dönemini İşaret Etti

TAKİP ET

Atakum Belediyesi'nin 1 milyar liraya yaklaşan borcu ile ilgili başlayan tartışmalara eski Başkan Cemil Deveci cevap verdi. Deveci, " Taşcı dönemine baksınlar. 2 milyar liralık borç bıraktılar bana "dedi.

31 Mart 2024 yerel seçimleri ile göreve seçilen CHP'li Atakum Belediye Başkanı Serhat Türkel'in kamuoyuna açıkladığı 1 milyar liralık borç ve sonrasında belediyenin icralarla karşı karşı gelmesi 'borç tartışmasını' yeniden başlattı. Belediyenin mülkiyetinde olan piyasa değeri 50 milyon lira olan arazinin kelepir fiyata 23 milyon liraya icradan satılması ise eski dönemleri yeniden tartışmaya açtı. 

TAŞCI DÖNEMİNDE ARAZİLER YAĞMA EDİLDİ 

Atakum Belediyesi'nin eski Başkanı Av. Cemil Deveci, kamuoyuna açıklanan 1 milyar liraya yaklaşan borcu  afaki bulduğunu söyledi. 31 Aralık 2023 tarihi bilançolarında belediyenin borcunun ve alacağının yer aldığını belirten Deveci, "Bilançoyu kamuoyuna açıklasınlar.Açıklanan borç çok afaki bir rakam. Atakum Belediyesi, İshak Taşcı döneminde borç batağına sokuldu, araziler yağma edildi "dedi. 

BİLANÇOLARA HERKES BAKABİLİR  

Atakum Belediyesi eski Başkanı Cemil Deveci, kendi dönemi ile ilgili İçişleri Bakanlığı'na araştırma talebinde bulunduğunu belirterek, "Ben 31 Aralık 2023 tarihindeki son bilançoları istedim. Belediyenin borcu, 2024 yılı bütçesinin yüzde 25 civarı. 2019'da belediyeyi devraldığımda belediyenin bütçesi 115 milyon lira, borcu ise 210 milyon liraydı. 
2019'da asgari ücret 2 bin 500 liraydı.Benzin fiyatı 3 lira, altının gramı 218 liraydı. Hepsini 10'la çarpmak lazım. AK Partili İshak Taşcı'nın bıraktığı borç 2 milyar lira civarına tekabül ediyor. 31 Aralık 2023 bilançosuna herkes bakabilir "dedi. 

EĞER DOĞRU ÇIKARSA KARADENİZ'E ATLARIM 

2009 yılında belde belediyelerinin birleştiğini 2019 yılına kadar Atakum'da 10 milyar lira değerinde arazilerin satışının yapıldığını belirten Deveci şöyle devam etti; "Onlar bu para ile ne yaptılar? Sokağa çıkmamaları gerekir. Herkes konuşuyor. İçişleri Bakanlığı'na başvurdum 'beni ele güne yem etmeyin, araştırın' dedim. 2023 Eylül ve Ekim ayında çok büyük yağmur yağmıştı, 600 km'lik yol bozuldu. Afet nedeniyle bu nedenle de büyük bir borç oluştu. Benim dönemimde de icralar vardı, ancak ben uzlaşı ile bir anlayış yürüttüm. Esnaf ve kamu kurumları ile diyalog yürüttüm, kimseyi mağdur etmedim. Taşcı döneminde Atakum'da birçok arazi satıldı. Metin Burma bıraktığında belediyenin bütçesi 71 milyon lira, borç 34 milyon liraydı. Borç, bütçenin yarısına tekabül ediyor. Bu belediye kurulduğundan buyana borçla geldi. Eğer 2023 bilançosundaki rakamlar doğru çıkarsa ben kendimi Karadeniz'e atarım. Bu bilançonun kamuoyuna açıklanmasını istiyorum "dedi. 

DEVECİ İÇİŞLERİ BAKANLIĞINA BAŞVURDU

Atakum Belediyesi eski Başkanı Cemil Deveci, kendi döneminin araştırılması talebiyle İçişleri Bakanlığı'na dilekçe ile başvurdu. 

Deveci dilekçesinde şunları kaydetti; "31 Mart 2019-31 Mart 2024 tarihleri arasında Atakum Belediye başkanı olarak görev yaptım. Bu süre içinde Belediye işlemleriyle ilgili çok sayıda müfettiş denetimi, yasası uyarınca belediye meclis denetimi ve Sayıştay denetimleri yapıldı. Sonuçları usulüne uygun olarak meclisin ve dolayısıyla kamunun bilgisine sunuldu. Şimdi ise mevcut belediye yönetimi, bazı siyasi kurumlar ve kişiler; kurumu ve kişiliğimi zedeleyici söylem ve davranışlarda bulunmaktadırlar. 10 yıllık memuriyet ve yöneticilik; 34 yıllık avukatlık hayatımda çocuklarımın, ailemin ve yakınlarımın ve meslektaşlarımın yere bakmayacağı, rencide olmayacakları kanuni, ilkeli, ahlaklı bir tutum ve görev anlayışıyla yaşamımı sürdürdüm. Şimdi ise büyük bedeller ödeyerek kurduğum ve çocuklarıma miras bırakmak istediğim ilkelerimi, ahlaki değerlerimi, yaşam biçimimi küçük insanların küçük siyasi hesaplarına kurban edilmemesi için devletime sığınıyorum. Görev yaptığım döneme ilişkin yetki ve sorumluluğumdaki tüm belediye işlemlerinin incelenerek varsa usulsüz ve hukuka aykırı işlem, gereğinin yapılmasını saygıyla diliyorum."

Atakum Belediyesi'ni Kim Nasıl Batırdı?- Habere gitmek için tıkla

atakum cemil deveci ishak taşcı