Eski SBB Başkanı Mustafa Demir'in 7,5 Milyonluk Aracı Tasarruf Genelgesi Çıksaydı Alınamayacaktı!

TAKİP ET

Kamunun kemer sıkmasını öngören tasarruf tedbirleri hayata geçerken, Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin borcunu iştirakleri ile birlikte 15 milyar liraya çıkaran eski Başkan Mustafa Demir'in 7,5 milyon liraya aldığı makam aracı halen akıllardaki yerini koruyor.

31 Mart 2019 yerel seçimleri ile göreve gelen ve kentte zamlardan tutunda birçok davalık işe imza atan Samsun Büyükşehir Belediyesi(SBB) eski Başkanı Mustafa Demir, geçtiğimiz yıl başında kendisine o dönem piyasa değeri yaklaşık 7.5 milyon lira olan 2022 model Audi A8 Long marka lüks makam aracı almıştı. 

Eski Başkan Demir'in son derece lüks makam aracı alması Samsun ve Türkiye gündemine oturmuştu. Kamunun kemer sıkmaya başladığı ve tasarruf tedbirlerini hayata geçirdiği şu günlerde eski Başkan Mustafa Demir'in aldığı makam aracı yine akıllara geldi. Tasarruf genelgesi, eğer bir yıl önce hayata geçirilseydi SBB'yi 15 milyar lira gibi büyük bir borç yükü altına sokan SBB eski Başkanı Mustafa Demir  son derece lüks makam aracını alamayacaktı. 

TASARRUF GENELGESİ 

Tasarruf genelgesi ile birlikte kamu kurum ve kuruluşları 3 yıl boyunca zorunlu hallerde savunma ve güvenlik hizmetleri için ihtiyaç duyulan taşıtlar ile ambulans ve itfaiye araçları hariç her ne şekilde olursa olsun yeni taşıt edinemeyecek. Mevcut taşıtlar ile ihtiyaç analizleri ve tasarruf anlayışı çerçevesinde gözden geçirilecek. Ekonomik ömrünü tamamlamış araçlar tasfiye edilecekken ihtiyaç fazlası araçlar ise tasfiye edilmek ya da ihtiyacı olan kurumlara devredilmek üzere Hazine ve Maliye Bakanlığına bildirilecek. Kamu taşıtlarının yerli ve elektrikliye dönüştürülmesi amacıyla kullanımdaki araçların tasfiye edilmesi kaydıyla kamu alım garantisi kapsamında elektrikli taşıt alımı yapılabilecek. Kamuda hizmet alımı ile kullanılan taşıtlar sözleşme süresi sonunda izin alınmadan yeniden kiralanamayacak. İlgili mevzuatta belirtilen makam ve hizmetler hariç hibe dahil olmak üzere yabancı menşeli araç kullanılamayacak. Bakanlıklarda hizmet taşıtlarının en fazla 3 adedi bakanlar tarafından belirlenecek esaslar çerçevesinde makam hizmetlerinde kullanılabilecek. Kamuda şoför ihtiyacı ise kadrolu şoför veya hizmet alımı yerine öncelikli olarak kamu görevlilerinin görevlendirilmesi ile karşılanacak. Kamuda kullanılan binek ve station wagon cinsi taşıtlarda bin 600 cc ve altındaki motor hacimli araçlar tercih edilecek. Ayrıca hizmet alımı ise edinilecek araçlarda model yılı yeni araçlar yerine ekonomik olması durumda binek ve station wagon araçlarda 10 diğer araçlarda ise 15 yaşını doldurmamış taşıtlar tercih edilecek. Taşıtların masraf ve giderleri kaydedilecek ve kamuda taşıt edinimi, kullanımı ve tasfiyesi Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından geliştirilen Kamu Filo Yönetim Sistemine kaydedilecek.

DAİRE BAŞKANLARI VE MÜDÜRLERİN ARAÇLARI ALINDI 

Öte yandan, 31 Mart 2024 yerel seçimleri sonrası SBB'de yaşanan görev değişiminin ardından tasarruf tedbirleri kapsamında daire başkanlarına ve müdürlerine verilen makam araçlarıda geri alındığı ve daire başkanlarının ve müdürlerin artık kendi araçları yada toplu taşımayla işe gidip geleceği öğrenildi. 

samsun mustafa demir