ESM Samsun Şubesi Sekreteri Veli Kebapcı: Maden sektöründe 'kar hırsı' can alıyor

TAKİP ET

ESM Samsun Şubesi Sekreteri Veli Kebapcı, maden kazalarında hayatını kaybeden emekçilere dikkat çekerek, "Madencilik günümüzde özel sektör eliyle 'kar hırsı' nedeniyle işçi sağlığı ve güvenliği hiçe sayılarak yapılıyor" dedi.

Enerji, Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası (ESM) Samsun Şubesi Sekreteri Veli Kebapcı, 4 Aralık Dünya Madenciler Günü'nde açıklama yaptı.

Şube Sekreteri Kebapcı, "Anadolu coğrafyasında her yıl yüzlerce madenci kardeşimizi iş cinayetlerine kurban vermekteyiz. Soma'dan Ermenek'e, Amasra'dan son olarak 3 madencimizi yitirdiğimiz Siirt Şirvan'a kadar bu kader değişmemektedir. AK Parti iktidarında en az 33 bin emekçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. Sadece 2023 yılının ilk on ayında 1634 kişi hayatını kaybetti" dedi.

TÜRKİYE İLK 3'TE YER ALIYOR

ESM Sekreteri Veli Kebapcı, "Bu sayılara kaçak çalıştırılan sığınmacı veya göçmenler dahil değil. Madencilik ve taş ocakçılığı iş kolunda 2022 yılı itibariyle ILO üyesi ülkelerin iş kazası sonucu oluşan 100.000 emekçide ölüm oranı olarak Türkiye, Estonya (76,61) ve Mısır’ın (75) ardından 52,30 ile üçüncü sırada, inşaat işkolunda da Kazakistan’ın ardından ikinci sırada yerini almaktadır. Türkiye'de madencilik günümüzde neredeyse tamamen özel sektör eliyle; kar hırsı nedeniyle işçi sağlığı ve güvenliğinin hiçe sayıldığı, doğa katliamlarını yaygınlaştıran koşullarda yapılmaktadır" diye konuştu.

CANI PAHASINA ÇALIŞIYORLAR

Veli Kebapcı, "Madenlerde yaşanan her iş cinayetinde “kader planı”, “bu işin doğasında var”, “Fıtrat”, “Alınyazısı” denilerek hayatlarını kaybedenlerin yakınları ve kamuoyu manevi olarak teselli edilmeye çalışılması artık sıradan hale gelmiştir. Önlemler alınmadığı gibi emekçiler daha çok ölmeye devam etti, ediyor. Maden emekçileri yerin yüzlerce metre altında ve yer üstünde en ağır koşullarda her türlü tehlike, zorluk ve riske karşı canları pahasına çalıştırmaktadır. Madenciliğin, çevre ile uyumlu, evrensel madencilik prensiplerine uygun, tüm üretim süreçlerinde işçilerin de söz ve karar süreçlerine katılımının sağlandığı, işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirlerinin eksiksiz uygulanması ile planlanıp yapılması gerekir" sözlerini kaydetti.