Ev Kadınlarına Emeklilik Müjdesi

TAKİP ET

TBMM, bayram sonrası ev kadınları ve esnafın emekliliği ile ilgili önemli düzenlemeleri görüşecek. Sigorta prim desteği ve erken emeklilik fırsatları masada.

Kurban Bayramı tatili sonrası TBMM'yi yoğun bir gündem bekliyor. Meclis'in önüne gelecek düzenlemeler, sosyal hayatı yakından ilgilendiren önemli konuları içerecek.

Ev Kadınlarının Emekliliği

Bayramdan sonra Meclis’te görüşülecek konuların başında ev kadınlarının emekliliği geliyor. Ev kadınlarının sosyal güvenceye sahip olmaları için emeklilik talebi uzun zamandır tartışılıyordu. Bu düzenlemeyle, ev kadınları emeklilik hakkına kavuşacak.

Devlet Desteği ile Sigorta Primleri

Ön taslağa göre, ev kadınları emeklilik için başvurduğunda sigorta primlerinin üçte birini devlet ödeyecek. Böylece ev kadınlarına emeklilik yolunda sigorta primlerine devlet desteği sağlanacak. İsteğe bağlı sigorta primlerinin üçte biri devlet tarafından karşılanacak. Mevcut asgari ücret üzerinden hesaplandığında, en düşük isteğe bağlı sigorta primi 6 bin 400 lira 80 kuruş iken, bu düzenleme ile devlet 2 bin 133 lira 60 kuruş destek verecek. Ev kadınları ayda 4 bin 267 lira 20 kuruş ödeyerek emekli olabilecekler.

Çocuk Sayısına Göre Erken Emeklilik

Tasarı kapsamında, kadınların çocuk sayısına göre emeklilik yaşının esnetilmesi de gündemde olacak. Çocuk sayısı yıpranma payı kapsamına alınacak ve bazı mesleklerde uygulanan yıpranma payı modelinin benzeri, çalışan kadınlar için çocuk sayısına göre uygulanacak.

Bağ-Kur ve SSK Prim Günlerinin Eşitlenmesi

Bağ-Kur'lu esnafın SSK'lı çalışanlarla aynı emeklilik şartlarına sahip olması da gündemde yer alacak. Bu düzenleme ile küçük esnafın prim günleri, SSK’lı çalışanların prim günleriyle eşitlenecek. Yaklaşık 2 milyon esnafın emeklilik için gereken 9 bin prim günü, SSK’lı çalışanlarla aynı olacak şekilde 7 bin 200 güne indirilecek. Böylece, Bağ-Kur’lu esnaflar 5 yıl erken emekli olabilecek. Bu düzenlemenin 10 ve daha az çalışanı olan esnafları kapsaması bekleniyor.

EYT Ayrıntısı

Eğer düzenleme tüm süreleri kapsarsa, 8 Eylül 1999'dan önce sigortalı olan EYT'li erkek esnaf ile bu tarihten sonra sigortalı olan erkek ve kadın esnafın prim gün şartı 9 binden 7 bin 200'e inecek.

TBMM gündemi ev kadınları emekliliği sigorta prim desteği Bağ-Kur SSK erken emeklilik çocuk sayısına göre emeklilik EYT sosyal güvence