Faizler coştu, esnaf isyanda

TAKİP ET

Kredi faizlerinin artması, esnaf ve iş dünyası temsilcilerini zora soktu. Samsun'da esnaf ve iş dünyası temsilcileri, iflasların artacağı görüşünü savundu. İşte detaylar...

Özel ve devlet bankalarında kredi faizlerinin yükseltilmesi, ekonominin dişlileri olan esnaf ve iş dünyasını karamsar tablo içerisine soktu. Doların, akaryakıtın ve girdi maliyetlerinin sürekli artması karşısında zaten zorda olan esnaf ve iş dünyası temsilcileri, iflasların ve kepenk kapatmaların artacağını öne sürdü. 

TÜRKONFED Yüksek İştişare Kurulu Üyesi Emin Bahri Uğurlu, "Kötü günler geride kaldı, şimdi sırada çok daha kötü günler var "derken, Kuaförler Odası Başkanı Savaş Kiraz, "Hafta 5 esnaf kepenk kapatıyor. Piyasa daraldı "dedi.TŞOF Başkanı Fevzi Apaydın ise, "Devlet bankaları kredi faizinde daha insaflı. Özel can yakıyor "dedi. 

'GÜVENSİZ ORTAM HAKİM'

Türk İş Dünyası Konfederasyonu(TÜRKONFED) Yüksek İştişare Kurulu Üyesi 
Emin Uğurlu, kötü günlerin geride kaldığını, sırada çok daha kötü günlerin var olduğunu söyledi. "Faizin yüzde 60 ila 72 arasında seyreden bir ekonomide canlanma nerede görülmüş? "diye soran Uğurlu, " Bu tabloda satıcı ve imalatçı kepenk kapatacaktır. Faiz oranlarını artırıyor, kredi kartı limitlerini engelliyorsun. Yani esnafın can suyunu kesiyorsun. Sonrasında açıklanan tasarruf tedbirleri. Doğru karar gibi görünüyor ama iş dünyası için doğru değil. 'Faizi kaldıracağız' diye mücadele ediyorsunuz ancak tablo bu. Bu tabloyu vatandaş oluşturmadı, yöneticiler oluşturdu. Siyasi iklim gevşedi ancak ekonomik olarak vatandaşın hali kalmadı. Kamu kendi eliyle projeler üretmeli. Limanda gemiler azaldı, ihracatta düşüyor görülüyor. Kararları açıklamak önemli değil, reformları adaletli uygulamak gerekiyor. Enflasyonu toparlayacaksınız ama firmalar bu faizlere dayanamaz. Esnaf ve iş dünyası açısından tam bir kaos var. Dışarıdan yatırımcının gelmesi için engeller kaldırılmalı. Yeraltı zenginliklerimizi  bulacağız, yada vatandaşı yastık altındakileri ekonomiye kazandırmak için ikna edeceğiz. Güvensiz bir ortam hakim "dedi. 

'DEVLET KATKI VERMELİ'

Samsun Kuaförler Odası Başkanı Savaş Kiraz ise, faizlerin yükselmesinin sadece esnafı değil, toplumun bütün kesimini etkilediğini vurguladı. Anayasa'ya göre esnafın devlet tarafından korunup kollanması gerektiğini hatırlatan Kiraz, "Esnaf pandemiden çıktı, halen kendini toparlayabilmiş değil. Aldığı ürünün yenisini yerine koyamıyor. Esnafa, Kredi Kefalet kooperatifleri aracılığıyla uygun krediler veriliyordu, ancak o da anlamını yitirdi. 750 bin lira kredi çeken esnaf, aylık 45 bin lira gibi bir rakam ödeyecek. Kiralar, işçi maliyetleri, vergiler ve faturalar almış başını gitmiş. Esnaf dükkanda hiç bir iş yapmasa günlük gideri 2 bin lira. Esnafa destek anlamında birşey kalmadı. Şöyle bir durum var. Faizlerin artması nedeniyle parası olan vatandaş, bankaya, dolara ve altına yatırıyor. Gelecek adına konuşuyorum, daha karanlık bir tablo bizleri bekliyor.  Son bir haftada 5 üyemiz kapatma kararı aldı. 'Bir yerde çalışsam daha karlı' diyor. KDV oranı yüzde 20'ye çıkarıldı. Esnaf Kefalet'ten çekilen kredi oranları mutlaka düşürülmeli. Bununla ilgili devlet katkı vermeli "ifadelerini kullandı. 

KARAMSAR DEĞİLİZ 

Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu(TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, devlet bankalarının özele göre faiz oranlarının daha normal olduğunu söyledi.Piyasada finansman akışının durması ile ilgili yapılan toplantıda olumlu kararlar alındığını belirten Apaydın, "Devlet banklarında kullandırılan kredi faiz oranı yüzde 29. Normalde yüzde 58 faiz oranı var. Esnaf için kolay değil ancak alınan tedbirlerle bu durumun düzeleceğine inanıyoruz. Karamsar değiliz "ifadelerini kullandı. 

samsun faiz ekonomi esnaf kredi