Fındıkta Rekolte Belirleme Çalışması: Bahçelerde Çotanak Sayımı

TAKİP ET

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve 10 paydaş kurumunun katılımıyla, önceden belirlenmiş 87 fındık bahçesinde rekolte çalışmaları devam ediyor. İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, Samsun genelinde 450 lokasyonda çotanak sayımı yapıldığını belirtti.

2024 üretim sezonunda, Samsun'un 13 fındık ilçesinde belirlenen bahçelerde, çotanak sayımı esas alınarak rekolte tahmini çalışmaları yapılıyor. Çarşamba ilçesinde bulunan bir bahçede yapılan sayımlara katılan İl Tarım Müdürü Sağlam, "Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı kurumlarımız ve 10 paydaş kurumumuzla birlikte rekolte tahmin çalışmalarını yürütüyoruz. Samsun'da 26 Haziran'da başlayan bu çalışmalarımız, tahmini olarak 17 Temmuz gibi tamamlanacak. Sahil, orta ve yüksek kesimlerde sadece fındık verimli alanlarda bu çalışmaları gerçekleştiriyoruz.

Doğru tahmin için çotanak sayımı en önemli kriterimiz. Ayrıca 100 adet fındığın kırılmasıyla yapılan sayımla da doğru rekolteyi belirlemeye çalışıyoruz. Bu veriler, çalışmalar tamamlandıktan sonra Tarım ve Orman Bakanlığı'na bildirilecek" şeklinde konuştu.

"ARADAKİ FARK KAPANIYOR"

Samsun'un fındık üretiminde Ordu'ya göre avantajlarını değerlendiren Sağlam, "Samsun'un düz ovada fındık yetiştirme avantajı diğer Karadeniz illerine göre daha fazla. Özellikle Samsun'un doğu ve sahil kesimlerinde verimler oldukça yüksek. Ordu'ya göre hasat kolaylığı ve daha yüksek verim sağlayabiliyoruz. Yıllar içinde diğer illerle aramızdaki verim farkı giderek azalıyor" dedi.

KAHVERENGİ KOKARCA İLE MÜCADELE

Kahverengi kokarca ile mücadele konusunda da bilgi veren Sağlam, "Kültürel, mekanik ve biyolojik mücadele yöntemleriyle çalışıyoruz. Samuray arıları gibi doğal düşmanları kullanarak mücadele ediyoruz. Gerektiğinde ilaçlama yapıyoruz. Bu yılki rekolte çalışmalarından sonra çiftleşme dönemlerinde de mücadelemizi sürdüreceğiz. 2025 üretim sezonuna daha az kokarca popülasyonu ile girmeyi hedefliyoruz" şeklinde konuştu.