Gemi ve Havayolu Taşımacılığında Yeni Düzenlemeler Gündemde

TAKİP ET

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, ulaştırma alanında yapılacak düzenlemeleri içeren kanun teklifi çalışmaları hakkında bilgi verdi. Buna göre, havalimanlarında güvenlik kontrolleri artırılacak ve gemi kaynaklı emisyonların azaltılmasına yönelik yeni bir sistem kurulacak.

Uraloğlu, havalimanlarında güvenlik kontrollerinin sıkılaştırılacağını belirtti. Yolcuların cihazlarla aranacağını ve gerektiğinde elle aramanın da yapılacağını ifade etti. Elle aramanın reddedilmesi durumunda ise yolcunun uçağa alınmayacağını vurguladı. Ayrıca, özel güvenlik personelinin eşya, bagaj ve kargolarda arama yapabileceği belirtildi.

Ayrıca gemi kaynaklı emisyonların azaltılmasına yönelik olarak Emisyon Fiyatlandırma Sistemi'nin kurulacağını açıklayan Uraloğlu, bu sistemin Türk deniz ticaret filosunun faaliyetlerine devam etmesi ve rekabet gücünü koruması için önemli olduğunu vurguladı. Bu sistemle elde edilen gelirlerin yeşil denizcilik için araştırma, geliştirme ve yeni gemi inşa faaliyetlerini desteklemek amacıyla kullanılacağını sözlerine ekledi.

Uraloğlu, ayrıca düzenlemeyle limanlara giriş ve çıkış işlemlerinin dijital belgeler üzerinden yapılacağını da belirtti. Bu düzenlemenin Denizde Can ve Mal Koruma Hakkında Kanunu'na dayandığını ifade etti.

Bu yeni düzenlemelerin, ulaştırma sektöründe güvenliği artırmak ve çevreye duyarlılık sağlamak adına önemli bir adım olduğu belirtiliyor.