Gıda İşletmelerine 227 Milyon Lira Ceza

TAKİP ET

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 2024 yılında yapılan gıda denetimlerinde, gıda işletmelerine 227 milyon liranın üzerinde para cezası kesildiğini açıkladı.

Bakan Yumaklı, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in gıda denetimlerine ilişkin yazılı soru önergesine verdiği yanıtta, bu yılın ilk 4 ayında yapılan denetim sonuçlarını paylaştı.

Bakanlık tarafından gerçekleştirilen 375 bin 246 denetimde, 4 bin 990 işletmede olumsuzluk tespit edildi ve bu işletmelere toplamda 227 milyon 146 bin 180 lira idari para cezası uygulandı. Ayrıca, 118 işletme hakkında Cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunuldu.

Yumaklı, gıda güvenilirliğinin sağlanması ve tüketicilerin aldatılmasının önlenmesi amacıyla, üretici ve piyasaya arz sağlayıcı işletmelere yönelik kontrollerin risk esasına göre planlandığını ve genellikle habersiz yapıldığını vurguladı. Taklit ve tağşiş ürünlerin denetimlerinin aralıksız sürdüğünü belirten Bakan Yumaklı, çiğ kırmızı et, kıyma, hazırlanmış kırmızı et karışımları ve kırmızı et ürünlerinde domuz eti ve tek tırnaklı hayvan eti aranması amacıyla numuneler alındığını ve analizler yapıldığını ifade etti. Mevzuata aykırılık tespit edilen durumlarda ise gerekli yasal işlemlerin uygulandığını sözlerine ekledi.