Haluk Mustafa Tan: Samsunspor Benim Çocukluk Hayalim

TAKİP ET

Kırmızı-Beyazlıların genç savunmacısı Haluk Mustafa Tan, 'Samsunspor benim çocukluk hayalim. Şu ana kadar yaptıklarımın çok daha fazlasını yapmak, ilk 11'in vazgeçilmezi olmak ve Samsunspor efsaneleri arasına girmek istiyorum' dedi

Yılport Samsunspor’un 19 yaşındaki genç sağ beki Haluk Mustafa Tan, Spor Müdürümüz Davut Aktaş’ın sorularını yanıtladı. 

*** Futbola nerede ve nasıl başladın?

Futbola Samsunspor altyapısında başladım. O dönem abim Samsunspor altyapısındaydı. O zaman Necati hocamız vardı. Ben de onun idmanlarını izlemeye gelirdim. Necati hoca benim futbola olan ilgimi gördü ve benimle birebir ilgilendi. Sonrasında beni kendimden 3 yaş büyük olan ağabeylerimle idmanlara soktu. Devamında da buralara kadar geldim.  

*** Samsunspor altyapısında yetiştin. Sence oradaki sistem nasıl? Sence yakın zamanda senin gibi A Takım’a yükselecek yeni isimler var mı?

Altyapıdan A Takım’a yeni isimler gelmemesi gibi bir durum olacağını düşünmüyorum. Çünkü altyapımızda gerçekten çok yetenekli, karakterli, çalışkan çok arkadaşım var. İnşallah onlar da doğru zaman geldiğinde kendilerini gösterecek ve A Takım formasını başarıyla giyecek. Ben buna yürekten inanıyorum. 

*** A Takım’a çıkışın nasıl oldu? Fuat Çapa’nın bu konuda bir etkisi oldu mu?

Ziraat Türkiye Kupası’nda Tokat Pilevnespor maçı vardı. O zaman da A Takım’da birkaç sağbek Afrika Kupası’na gitmişti. Sağ bek eksikliği olunca beni de A Takım’a davet etmişlerdi. Önce idmanlara çıktım, sonra da maça çıktım. Bunda Fuat hocamızın olumlu yorumlarının etkili olduğunu düşünüyorum. 

*** A Takım’da kaç maça çıktın? Yeni sezon öncesinde sana ‘hazır ol’ talimatı verildi mi?

Geride kalan sezonda 8 lig, 3 de kupa maçında görev aldım. Bu süre zarfında elimden gelenin en iyisini yapmaya çalıştım. Önümüzdeki sezon için de en iyi şekilde çalışacağım. Şanlı Samsunspor formasını giyebilmek için ne gerekiyorsa yapacağım. Umarım yeni sezonda Atatürklü armayı üzerime giyerim ve şehrimin takımının başarısı için ter dökme imkanı bulurum. Bunun için çok çalışacağım. 

*** Milli takımlarda kaç kez forma giydin?

Erzurum, Antalya ve Moldova olmak üzere 3 kez milli takım kampına gitme şansı buldum. Milli forma altında ilk maçıma Erzurum kampındaki hazırlık karşılaşmasında çıkmıştım. İlk resmi maçımı ile Moldova’da Moldova Milli Takımı’na karşı oynamıştım. 

*** Geçen sezon Markus Gisdol ile çalıştın. Bu sezon da yine bir Alman teknik adam ile çalışacaksın. Alman ekolü hakkında neler söylersin?

Ben çalışmayı çok seven bir futbolcuyum. Antrenman yapmaktan keyif alıyorum. Almanların çalışmaya ve disipline çok önem verdiği tüm dünyada konuşulur derler. O nedenle Markus Gisdol hocamın da bunu fark ettiğini ve bana şans verdiğini düşünüyorum. Çalışmayı seven bir futbolcu olarak Alman disiplininin bana iyi geldiğini söyleyebilirim. Yeni hocamız Thomas Reis idaresinde de en iyi şekilde çalışacağımdan kimsenin şüphemsi olmasın. 

*** Geride bıraktığımız sezon kıl payı ligde kalmayı başardık. Önümüzdeki sezon için neler söylersin?

Geçmiş sezonda bence çok önemli bir başarıya imza attık. Sezon başında herkesin kesin küme düşer dediği bir takımdık. Markus Gisdol hocamız göreve geldiğinde sadece 1 puanımız vardı ve sonuncu sıradaydık. Ardından çok iyi bir dönem geçirdik. Üst düzey form tuttuk ve zor maçlardan iyi puanlar aldık. Ben geçen sezon başarılı olduğumuzu düşünüyorum. Bu sezon ise inşallah daha fazla süre almayı ve bu şansı da çok iyi kullanmayı ümit ediyorum.    

*** Başkan Yüksel Yıldırım çok önemli bir altyapı tesisi yaptı. Bu tesis için neler söylersin? 

Tesislerimiz olsun, bu tesisteki imkanlar olsun, hocalarımız olsun hepsi üst düzey durumda. Zaman ilerledikçe bu tesisin Türk futboluna yeni yıldızlar kazandıracağına inanıyorum. Başkanımız bu konuda çok büyük emek veriyor. İnşallah bu emekler karşılığını bulacak.

*** Başkan Yüksel Yıldırım ile birebir görüşmen oldu mu?

Trabzonspor maçının ardından bazı arkadaşlarımla birlikte Milli Takım için İstanbul’a gitmemiz gerekiyordu. Maçtan sonra da uygun bir uçak yoktu. Böyle olunca sağ olsun Yüksel başkanımız bizi kendi özel uçağına davet etti. Beraber İstanbul’a gitmiştik. Bu seyahat sırasında bizimle çok yakından ilgilendi ve sürekli konuştu. Bu konuşma benim için çok etkili olmuştu.

*** Geride bıraktığımız sezon taraftarımız tek kelime ile muhteşemdi. Taraftarlarımız için sen neler söylersin?

Ben de çocukluğumdan bu yana Samsunspor taraftarıyım. Hiçbir maçı kaçırmazdım. Maçları izlerken de bir gün orada oynayan kişi olmayı hayal ederdim. Geride bıraktığımız sezon yakaladığımız başarıda en büyük pay taraftarlarımızındır. İç sahada onların desteğiyle çok önemli işlere imza attık, çok iyi galibiyetler aldık. İnşallah önümüzdeki sezon da bize aynı desteği verirler ve bizler de onların yüzlerini kara çıkartmamak için var gücümüzle çalışırız.

*** Dışarıdan bakıldığında geçen sezon takımda adeta bir kolej havası vardı. Takım içindeki arkadaşlık sence nasıldı? 

Benim bulunduğum dönemde takımda aile ortamı denen şeyi çok net bir şekilde hissettim. Yaşananlar hep aramızda kaldı. Her konuda beraber ağlayıp, beraber güldük. Takım içerisindeki ağabeylerimiz bize hep yardımcı oldu. Hatalarımızda bizi en güzel şekilde uyardılar ve doğruyu yapmamızı sağladılar. Ağabeylerimizin sayesinde hatalarımızdan ders almasını öğrendik. Bu nedenle hepsine sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. 

*** Samsunspor ile 5 yıllık mukavele yapmıştın. Şu anda seni takip eden takımlar olduğu da biliniyor. Bu konu için neler söylersin?

Benim Samsunspor ile 2028 yılına kadar sözleşmem bulunuyor. Başka takımlar bana talip olabilir ama benim önceliğim Samsunspor forması altında daha iyi işler yapmak ve güzel izler bırakmak. Çünkü Samsunspor benim çocukluk hayalim. Şu ana kadar yaptıklarımın çok daha fazlasını yapmak, ilk 11’in vazgeçilmez isimlerinden olmak ve Samsunspor efsaneleri arasına girmek istiyorum. Bunun için önümde çok uzun bir yol var. Bu hedeflerimi başarırsam o zaman gelecek başka teklifleri belki bakabilirim. Benim adıma önemli olan tek şey her zaman için Samsunspor’un menfaatidir. 

*** Baban Haluk Tan, Samsunspor’un zor dönemlerinde bu takımda yöneticilik yaptı. Şimdi ise Türkiye Futbol Federasyonu Bölge Müdürü olarak görev yapıyor. Yani aile olarak sporun içindesiniz. Bunun için neler söylersin?

Benim bu çalışkan kişiliğimi öne çıkartan kişi babamdır. Çok küçük yaştan bu yana kendisi spor yapmaya giderken beni de yanında götürürdü. Bana bu karakteri, bu kişiliği aşıladı. Benim disipline bağlı olmayı ve çalışmayı sevme özelliğimin bana kesinlikle babamdan geçtiğini düşünüyorum. O nedenle babama olan borcumu ne yapsam, ne etsem ödeyemem. Biz futbolu seven bir aileyiz. O yüzden babamın bu konudaki desteğinin çok olduğunu düşünüyorum. 

*** Spor hayatın nedeniyle eğitim alanında sıkıntılar yaşıyor musun? 

Ben liseye geçin sınavlarından iyi bir puan alarak fen lisesini kazanmıştım. Ama fen lisesi okurken de sporla beraber çok fazla olanak sağlanmıyordu öğrencilere. Benim kendi okulum bana çok olanak sağlamaya çalışsa da zaman zaman sıkıntılar yaşıyordum. Şu anda da üniversitede BESYO’yu kazandım. Üniversitede bile bazen derslere gidemiyorum. Bununla alakalı benim gibi sporcu olan öğrencilere okullarımızda kolaylık sağlanmasını istiyorum. Bazı hocalarımız bize yardımcı olmaya çalışırken bazı hocalarımız ise farklı görüşte oluyor. Hepsine saygı duymak zorundayız. Ama yurt dışındaki üniversitelerde profesyonel olarak spor yapan öğrencilere ciddi kolaylıklar sağlandığını duyuyoruz. Hatta bünyesinde profesyonel sporcular barındıran üniversitelerin bu durumu kendi lehlerinde adeta bir reklam aracı olarak kullandığını da görebiliyoruz. 

samsunspor haluk mustafa tan