Havza Genelgesi'nin 105. yılı

TAKİP ET

Havza ilçesinde, Milli Mücadele'nin ilk belgesi olan Havza Genelgesi'nin yayımlanmasının 105. yıldönümü vesilesiyle özel bir program düzenlendi.

Havza'ya 25 Mayıs 1919 tarihinde 9. Ordu Müfettişi olarak gelen Mustafa Kemal Atatürk'ün, 28 Mayıs 1919'da İzmir'in ve Manisa'nın işgallerine dikkat çekmek ve gelecek için tehlike oluşturabilecek durumlara karşı önlem almak amacıyla yayımladığı bu genelge, Milli Mücadele'nin sembol yapılarından biri olan Yörgüç Paşazade Mustafa Bey Camisi'nden başlayarak Havza Atatürk Evi'ne kadar düzenlenen yürüyüşle anıldı. Yürüyüşün ardından Atatürk Evi önünde gerçekleştirilen tören alanında Havza Genelgesi, Beden Eğitimi Öğretmeni Mehmet Yaldız tarafından okundu.

Programın sonunda Havza Kaymakamı Mustafa Ayvat, Havza Garnizon Komutanı Personel Asteğmen Mücahit Emre Yılmaz, Havza Belediye Başkanı Murat İkiz ve diğer katılımcılar Atatürk Evi'ni ziyaret etti. Kaymakam Ayvat ve Başkan İkiz, Atatürk Evi'nde bulunan anı defterini imzaladılar. Havza Kaymakamı Ayvat, "Saygıdeğer Atatürk; Bundan tam 105 sene önce Ulusal Kurtuluş Savaşı'nı başlattığın Samsun'un Havza ilçesine gelişinin seneyi devriyesini idrak ediyoruz.

Bu günün anısını bir program dahilinde tüm ilçe halkı olarak ölümsüzleştiriyoruz. Başlattığın bu kurtuluş mücadelesi başarıya ulaştı ve sonu Cumhuriyet ile taçlandı. Bu yolda feda-i can eden tüm aziz şehitlerimize ve vefat eden gazilerimize Allah’tan rahmet diliyorum" ifadelerini kullandı.

Programa katılan protokol üyeleri ve siyasi parti temsilcileri de Havza Genelgesi'nin 105. yıl dönümünü birlikte kutladılar. Havza Belediye Başkanı Murat İkiz, "Havza Genelgesi, Milli Mücadele'nin ilk belgesidir.

Genelgemizin bir örneği ilçemizde yoktu. Havza Genelgemizin örneğinin ilçemize kazandırılmasında büyük emekleri olan Sayın Valimiz Orhan Tavlı ve Sayın Kaymakamımız Mustafa Ayvat’a çok teşekkür ediyorum.

Bugün Havza Genelgesi'nin 105. yılını kutluyoruz. İlçemizde 30 yıldır 25 Mayıs tarihi festival ile kutlanmakta. Bugün de genelgemizin seneyi devriyesini Sayın Kaymakamımız ve halkımız ile birlikte kutladık. Nice 105 yıllara" dedi.