Hazine ve Maliye Bakanlığı Sıcak Bakıyor! Doğum İzni 1 Yıla Çıkabilir

TAKİP ET

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı 2023 doğum istatistiklerine göre doğurganlık hızı en düşük seviyeye geriledi. AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu'nda (MKYK) çiftlerin çocuk sahibi olmalarını teşvik amacıyla doğum izninin 4 aydan 1 yıla çıkarılması gündeme geldi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu teklife olumlu yaklaşıyor. İşte ayrıntılar...

AK Parti MKYK toplantısında doğum izninin 4 aydan 1 yıla çıkarılması önerildi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu teklife sıcak baktığını belirterek, "Bu konuda asla klasik maliye olarak hareket etmeyeceğiz. Bize ne düşerse varız" ifadelerini kullandı.

Doğurganlık Hızı En Düşük Seviyede

TÜİK'in 2023 yılı doğum istatistiklerine göre, canlı doğan bebek sayısı 958 bin 408 olarak kaydedildi. Doğurganlık oranı ise 1,51 ile en düşük seviyeye geriledi. 2016'dan bu yana nüfus yenilenme düzeyinin altında seyreden doğurganlık oranlarında artış kaydedilen bir yıl bulunmuyor.

Anneler İçin Uzaktan Çalışma İmkanları

Bir MKYK üyesi, arzu edilen nüfus politikasının inşası için çalışma şartlarının yeniden değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Anneler için 1 yıllık doğum izni ve 2-3 yıllık uzaktan çalışma imkanının değerlendirilmesi önerildi.

Bakan Şimşek: "Bize Ne Düşerse Varız"

Bakan Şimşek, öneriye olumlu yaklaştığını belirterek, "Asla klasik maliye olarak hareket etmeyeceğiz bu konuda. Bize ne düşerse varız" dedi.

Çocuk 6 Yaşına Girene Dek Çalışma Koşulları

Başka bir MKYK üyesi, çocuk 6 yaşına girene kadar annenin çalışma koşullarını belirleyen bir modelin daha önce hazırlandığını ancak kanunlaşamadığını hatırlattı.

Özel Sektör Çalışanı Annelerin Kıdem Tazminatı Kaygısı

Toplantıda, özel sektörde çalışan annelerin doğum izinleri konusunda kıdem tazminatı kaygısı yaşadıkları belirtildi. Bu konuda devlet eliyle destek verileceği ifade edildi.

AK Parti MKYK toplantısı doğum izni doğum izninin 4 aydan 1 yıla çıkarılması hazine ve maliye bakanlığı mehmet şimşek annelerin çalışma izin süreci samsun haber gündem haber