Hitit şehri Nerik'te kaynayan pınar

TAKİP ET

Hitit şehri Nerik'i ortaya çıkarmak için Vezirköprü Oymaağaç Höyüğü'nde devam eden kazılarda bulunan Demir Çağı'ndan kalan tüneldeki pınar kaynıyor.

Samsun'un Vezirköprü ilçesindeki Hitit şehri Nerik'i ortaya çıkarmak için Oymaağaç Höyüğü'nde devam eden kazılarda bulunan tünelin içindeki "Nerik Pınarı" kaynamaya devam ediyor.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) İnsan ve Toplam Bilimleri Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Oymaağaç Kazı Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Mehmet Ali Yılmaz, Oymaağaç Höyüğü'nde basamaklarla inilen tünel içinde pınar olduğunu belirtti.

Doç. Dr. Yılmaz, "Yüzeyden 8 metre derinlikte, 22 metre uzunluğundaki Nerik Pınarı olarak adlandırılan suyun bulunduğu tünele 55 basamakla iniliyor" dedi.

HAVA TANRISININ SEVDİĞİ PINAR

Alanın Hitit dünyasında özel bir yapı olduğunu vurgulayan Oymaağaç Kazı Başkan Yardımcısı Yılmaz, şöyle devam etti: "Hava tanrısı ile ilişkilendirilen mitoslar içerisinde yer alması bu tüneli önemli kılıyor. Hava tanrısının çok sevdiği pınar, bugün hala kaynayan bir su. Temiz berrak bir su. Hem mimarisi hem de görüntüsüyle ilgi çekici. Hikayesiyle kendine çeken bir pınar."

TÜNELDE KUTSAL TÖRENLER YAPILIRDI

Samsun Kültür ve Turizm Müdürü Cemal Almaz ise Nerik Pınarı'nın birçok efsaneye konu olduğunu söyledi. Tünelde kutsal törenler yapıldığını dile getiren Turizm Müdürü Almaz, şunları kaydetti:

"Burada insanlar kutsal günlerinde inançları doğrultusunda tanrılara birtakım etkinliklerle tapınırlarken buradan su alıyorlar, burada kurbanlar kesiliyor. Yukarıda tapınak bölgelerinde sunular yapılıyor. Meşhur efsanelere giren Nerik Pınarı hala kaynamaya devam ediyor. Hala gözeden su yükseliyor. Zaman zaman su, bulunduğumuz yerin üzerine çıkıyor. Su içilebilir bir su. Son derece temiz ve güzel bir su."

Müdür Cemal Almaz, suyun bulunduğu tünelde ışıklandırma, merdiven ve güçlendirme gibi çalışmaların tamamlandığını sözlerine ekledi.