Husiler: İsrail'e Giden Bir Gemiyi Vurduk

TAKİP ET

Yemen'deki İran destekli Husiler, İsrail'e seyreden bir gemiyi hedef aldıklarını ve geminin büyük hasar aldığını duyurdu.

Yemen'deki İran destekli Husiler, Kızıldeniz'de Tutor adlı İsrail'e giden bir gemiyi insansız hava araçları (İHA) ve balistik füzelerle vurduklarını açıkladı. Husilerin askeri sözcüsü Yahya Seri, televizyonda yayınlanan konuşmasında geminin ciddi şekilde hasar gördüğünü ve batma riski bulunduğunu belirtti. Seri, saldırının İsrail limanlarına erişim yasağını ihlal ettiği gerekçesiyle gerçekleştirildiğini ifade etti.

Kızıldeniz'deki Durum

31 Ekim 2023'ten bu yana Husiler, İsrail'in Gazze'deki saldırılarına tepki olarak Yemen açıklarında İsrailli şirketlere bağlı ticari gemilere el koyuyor ve bazılarına İHA ve füzelerle saldırılar düzenliyor. Bu durum, birçok gemicilik şirketinin Kızıldeniz'deki seferlerini durdurma kararı almasına neden oldu.

ABD, küresel deniz ticareti güvenliğinin tehlikeye girdiği gerekçesiyle 18 Aralık 2023'te "Refah Muhafızı Operasyonu" adı altında çok uluslu bir deniz görev gücü oluşturduğunu duyurdu. ABD ve İngiltere'nin Yemen'deki Husi kontrolündeki bölgelere yönelik saldırılarının ardından, Husiler bu iki ülkenin tüm gemilerini hedef alacaklarını açıkladı.

husiler israil gemisi gemi vurma Duyuru dünya filistin gazze samsun haber gündem haber