IBAN'la Alınan Ödemelere Cezai İşlem Uygulanacak

TAKİP ET

Müşterilere IBAN üzerinden ödeme yapılmasını sağlayan ve bu ödemeler karşılığında fiş veya fatura düzenlemeyen esnaflar için kötü haber geldi. IBAN'la alınan ödemelere ilişkin uygulanacak cezalar belirlendi.

Banka hesabından alınan ödemeler karşılığında fiş veya fatura düzenlemeyen işletmelere her bir fiş için 3.400 TL, fatura düzenlemeyenlere ise belgede yer alması gereken tutarın yüzde 10'u oranında özel usulsüzlük cezası uygulanacak.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, tüm işletmelerin banka hesaplarına yapılan IBAN transferlerini incelemeye başladı. Banka hesabından alınan ödemelere karşılık fiş veya fatura düzenlemeyen işletmelere her bir fiş için 3.400 TL, fatura düzenlemeyenlere ise belgede yer alması gereken tutarın yüzde 10'u oranında özel usulsüzlük cezası uygulanacak. Bu işletmeler vergi kaybına neden oldukları için vergi incelemesi de yapılacak.

İşletmelere ve işletmeyle ilişkilendirilen tüm hesaplara IBAN üzerinden yapılan transferler inceleniyor. Sadece işletme sahiplerinin değil, yakınlarının ve çalışanlarının hesapları ile kiralama yoluyla kullanılan hesaplar da denetleniyor. Gerçek gelirlerini gizleyenler de denetim kapsamına alınıyor. Ayrıca, kiralama yoluyla edinilen banka hesapları da yasa dışı faaliyetler kapsamında inceleniyor.

Ticaret Bakanlığı da geçtiğimiz günlerde IBAN kiralama ilanlarına karşı uyarıda bulunarak, bir banka hesabının başka kişiler tarafından kullanılmasının yasa dışı olduğunu belirtti. Bu uyarı, sosyal mühendislik dolandırıcılığına karşı bir önlem olarak dikkat çekiyor.