İçme Suyu Kaynaklarında Ciddi Düşüş

TAKİP ET

Samsun'un içme suyu kaynaklarında yaşanan kuraklık alarmı, barajlardaki doluluk oranlarının önemli ölçüde azalmasıyla kendini gösteriyor.

Samsun'un içme suyu ihtiyacını karşılayan Çakmak Barajı'nda yaşanan dramatik düşüş, şehirde kuraklık endişesini arttırıyor.

12 Haziran 2023'te yüzde 82,9 olan doluluk oranı, 11 Haziran 2024'te yüzde 38,3'e kadar geriledi.

Bu sıkıntı, diğer barajlarda da hissediliyor; Hasan Uğurlu Barajı'nda yüzde 91,1'den 66,6'ya, Altınkaya Barajı'nda yüzde 72,8'den 70,5'e, Vezirköprü Barajı'nda yüzde 99,8'den 63,1'e düştü. Ladik Gölü'nün doluluk oranı ise yüzde 32,2'ye kadar geriledi.

Bu durum Samsun Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) tarafından önceden uyarılmıştı; içme suyu kullanımında tasarruf çağrısı yapılmıştı.

Ayrıca, Samsun-Ankara karayolu üzerinde bulunan bazı kaynak suları da kurumuş durumda. Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nden (OMÜ) uzmanlar, önlemlerin alınması gerektiğini ve suyun doğru kullanılması gerektiğini vurguluyor.

“Elimizdeki suyumuzu doğru planlamalı ve doğru kullanmalıyız”

Samsun’un kuraklık riskini değerlendiren Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yusuf Demir, "Önümüzdeki süreçte hem sıcaklık hem de kuraklık etkisinin, gerek insan yaşamını gerekse de tarım üretimini doğrudan etkilemesi ihtimali oldukça yüksek. Haziran ve temmuz aylarında yeterli yağışları alırız diye ümit ediyoruz. Önümüzdeki aylarda çıkabilecek su kıtlığı problemlerini minimuma indirmek için bugünden tedbir almalıyız. Elimizdeki suyumuzu doğru planlamalı ve doğru kullanmalıyız” dedi.

Samsun içme suyu içme suyu kaynaklarında düşüş samsunda içme suyu azaldı çevre doğa iklim değişikliği Çakmak Barajı Samsun Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) (OMÜ) Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölüm Başkanı Prof. Dr. Y